Czy sól jest groźna?

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2014 10:13
We wtorek weźmiemy pod lupę sól. W ubiegłym tygodniu opanowaliśmy cukier, tym razem kolejny składnik, określany mianem "białej śmierci".
Czy sól jest groźna?
Foto: sxc.hu/CC

W czym jest najwięcej soli? Czy jest ukryta w jakichś produktach? Czy można ją zdrowo zastępować? Będziemy sprawdzać z ekspertami już od 6.00.
Do tego przyjrzymy się tematowi smogu. Wiemy, że atakuje różne miasta na świecie - w Chinach, we Francji, a w Polsce? Skąd bierze się smog? Czy można go dostrzec gołym okiem? Jakie choroby powoduje? Powiemy o tym w "Poranku OnLine".
Podpowiemy również do jakiego miasta w Polsce trzeba się przeprowadzić, żeby... nie płacić podatków. Owszem, są takie miejsca, tzn. miejsce - na razie jedno.
Po więcej informacji, a także po konkursy, muzykę i dobrą poranną pobudkę zapraszam od 6.00. Justyna Dżbik.

Czytaj także

Dlaczego nie można zamrażać jedzenia drugi raz?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 16:00
Mówi się, że ponownie zamrożony posiłek psuje się. Dlaczego tak się dzieje?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Mężczyźni kochają burgery. A co ze zdrowiem?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2014 19:00
Jest mecz, jest impreza - cieszą się panowie. I zasiadają do stołu zastawionego chipsami, piwem oraz pizzą. Jeden wieczór spędzony w męskim gronie może mieć wartość nawet 4000 kalorii. A co ze zdrowym odżywianiem?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cukier już nie krzepi. Biała śmierć kryje się wszędzie

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2014 09:00
Kiedyś był synonimem zdrowia. Wystarczy przypomnieć słynne hasło reklamowe "Cukier krzepi", które wymyślił Melchior Wańkowicz. Jednak przez lata nasze podejście do cukru się zmieniło.
rozwiń zwiń