Prawda o sushi: ma tyle kalorii, ile hamburgery

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2011 08:58
Japońska potrawa sushi ma wiele postaci. Zawsze jednak powinna składać się z ryżu i ryby. Dodatki mogą być rozmaite: od kawioru, przez rzepę, po jajka. Sushi wcale nie jest jednak ani tak zdrowe, ani tak niskokaloryczne, jak dotychczas wielu z nas sądziło.
Audio
Sushi
SushiFoto: (źr. flickr.com fot. Pedro Moura Pinheiro)

Naukowcy spekulują, że sushi mogło powstać w Chinach. Gdy bowiem tamtejsi gospodarze chcieli, by ich ryba dłużej pozostawała świeża, chowali ją do beczki, polewali octem i posypywali ryżem.

Tradycyjnie robienie sushi przebiega tak: kucharz nabiera grudkę wasabi, chrzanu, formuje kulkę ze specjalnie przygotowanego ryżu i kładzie na niej kawałek ryby. W tej sposób powstaje tzw. sushi nigri.

Maki, czyli odmiana, którą w Polsce spożywamy chyba najczęściej, to krążki oklejone suszonymi algami, najczęściej z łososiem i awokado. Hirashi to sushi posypywane, a tak naprawdę miska ryżu, w której znajdują się kawałki ryby i warzyw, istnieją jeszcze ramiaki i wiele innych odmian tego dania.

- Polacy nie są przekonani do surowych ryb, najczęściej zamawiają maki z pieczoną rybą albo krewetką – opowiada Jacek lach, kucharz "Oh sushi & grill". – Bum na sushi już był i mam wrażenie, że minął.

Tymczasem, wbrew obiegowej opinii sushi, że kuchnia japońska jest bardzo zdrowa i nietucząca – Wartość kaloryczna sushi może być bardzo różna – tłumaczy Małgorzata Krukowska, dietetyczka. – Jeśli mamy sushi z węgorzem, to będzie ona wysoka, bo węgorz jest bardzo tłustą rybą. Średnio w 100 g sushi (tj. ok. 3 kawałków) może być od 150 do 300 kCal.

To mniej więcej tyle kalorii, ile mieści się… w 100 g hamburgera! Poza tym nie wszyscy powinni spożywać sushi bez ograniczeń, zdaniem Krukowskiej uważać muszą małe dzieci, kobiety w ciąży, kobiety karmiące i osoby starsze.

Więcej o tym, jak powinno spożywać się tradycyjne sush, jak przygotować je w domu, dlaczego sprasowane algi zdrowe są szczególnie dla mężczyzni i dlaczego nieumiejętne korzystanie z pałeczek to ogromne faux pas dowiesz się, słuchając całej rozmowy z "Poranka".

(kd)

Czytaj także

Pascal Brodnicki: Lubię gadżety, ale nie szastam pieniędzmi

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2011 20:03
Jak sam przyznaje "nie jest fanatykiem, ale lubi gadżety". Na co dzień korzysta, oprócz supernowoczesnych noży, blenderów, czy robotów kuchennych, po prostu... z telefonu komórkowego, tabletu, komputera i samochodu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie noś karpia w siatce. Z lodu będzie smaczniejszy

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2011 16:32
"Oszczędź karpiom cierpienia - kupuj je z lodu" - pod takim hasłem Klub Gaja, jak co roku, przekonuje nas by na święta nie kupować żywych ryb.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tajemnice kuchni chorwackiej

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 12:10
Pod względem kulinarnym Chorwacja to bardzo ciekawy kraj. To kocioł kulturowy, a w potrawach da się zauważyć wpływy różnych sąsiednich narodów.
rozwiń zwiń