Wbrew pozorom drugie śniadanie daje niesamowite pole do popisu i nie musi ograniczać się wyłącznie do kanapek. My proponujemy falafele oraz tortillę a' la sandwich.
- Do falafeli potrzebujemy puszkę ciecierzycy, małą cebulę, natkę pietruszki, czosnek, łyżeczkę sody, sól, pieprz i kolendrę - wymienia Błażej Prośniewski. - Ciecierzycę, cebulę i czosnek miksujemy na jednolitą masę, dodajemy resztę składników i przyprawiamy do smaku. Formujemy kulki i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do tego można zrobić sos z gęstego jogurtu, który sprawi, że nasze drugie śniadanie nie będzie mdłe ani nudne.
Głównym składnikiem "wariacji na temat kanapek" będzie tortilla: - Przydadzą się także: kremowy twarożek, sałata, pomidor, ogórek oraz wędlina z drobiu - kontynuuje kulinarny ekspert Czwórki. - Tortille podgrzewamy na suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. Na jej powierzchni rozprowadzamy twarożek, układamy plastry wędliny oraz pokrojone warzywa, całość zawijamy, kroimy na mniej więcej 4-centymetrowe kawałki i gotowe!
Drugie śniadanie to dobre rozwiązanie nie tylko dla uczniów, ale również tych, którzy już pracują. Warto o nim pamiętać, zwłaszcza, że na początku dnia nasz organizm potrzebuje dużej dawki energii. Jeśli jej nie dostanie będziemy zdekoncentrowani i mniej wydajni, a towarzyszący nam głód spowoduje, że w porze lunchu zjemy zbyt dużo, obciążymy nasz żołądek i już do wieczora będziemy mieć złe samopoczucie.
kul