Niezwykła kawa na Targu Śniadaniowym

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 16:07
Targ Śniadaniowy to miejsce, w którym znaleźć można właściwie wszystkie produkty spożywcze, produkowane przez niezależnych producentów z różnych regionów kraju. Cechą wspólną jest to, że artykuły są bardzo dobrej jakości.
Audio
  • Krzysztof Cybruch i Michał Łojewski o Targu Śniadaniowym i "Bike cafe" (Czwórka/Poranek OnLine)
Niezwykła kawa na Targu Śniadaniowym
Foto: Glow Images/East News

Targ Śniadaniowy to impreza, organizowana na warszawskim Żoliborzu. Od kwietnia 2013 co tydzień można podczas tam kosztować różnych przysmaków, albo na przykład brać udział w kulinarnych warsztatach.
Michał Łojewski, który prowadzi biznes rowerowo kawowy "Bike cafe". - To kaworower, czyli specjalnie skonstruowany sprzęt, którym poruszamy się po mieści, sprzedając świeżo zapażoną kawę mieloną – opowiada gość "Poranka OnLine". - Znajduje się tam profesjonalny ekspres ciśnieniowy , bardzo kultowy i oldschoolowy. Bariści przygotowują kawę wszystkim chętnym. Bike cafe spotkać można zarówno na ulicach Warszawy, jak i Poznania.
Konstruktorem roweru jest brat Michała Łojewskiego. - Inspirowała nas inicjatywa, którą zaobserwowaliśmy na ulicach Kopenhagi - przyznaje gość Czwórki. - Chcieliśmy stworzyć mobilną kawiarnię, więc wykorzystaliśmy naszą rowerową pasję.

Michał
Michał Łojewski i Justyna Dżbik w Czwórce/fot. Wojciech Kusiński
Pierwszy rower pojawił się na ulicach Poznania w czerwcu 2012 roku. - Od tego czasu udało nam się skonstruować dwa kolejne - mówi Łojewski. - I mamy już plany, bo tworzyć kolejne.

(kd)

Zobacz więcej na temat: Czwórka kawa kulinaria
Czytaj także

Od muzyki do freeskiingu, czyli pozytywne zakręcenie

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2013 11:16
Piątki to w "Poranku OnLine" dni, które brzmią wyjątkowo dobrze ;) Po godz. 8.00 zajrzy do nas nasz szef muzyczny Piotr Wawrowski, by polecić Wam najnowsze płyty, koncerty i nowe utwory na czwórkowej antenie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Owady na talerzu: pasta ze świerszczami i risotto z chrząszczy

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2013 19:14
Kornelia jest biologiem i od wielu lat fascynują ją owady. Wybrała się więc na warsztaty kulinarne do Tajlandii, gdzie poznała tajniki przygotowania z nich dań. Uważa, że mają ogromne właściwości odżywcze i stara się zachęcić jak najwięcej osób do posmakowania takich specjałów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Burgery - smaczna odsłona jedzenia "na mieście"

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 17:56
W Warszawie, ale także i w innych polskich miastach, burgerownie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Wieszczą kres kebaba i zapiekanek.
rozwiń zwiń