Jak przyznaje ekspertka, jeśli czujemy słodki smak, mózg podpowiada nam, że to, co jemy, jest dobre, nie jest trucizną, która z reguły kojarzy nam się z goryczką. - Poza tym słodki smak to węglowodany, a te są podstawowym źródłem energii - dodaje Anna Englisz, dietetyk z Setpoint .
Szczególnie chętnie sięgamy po słodycze podczas okresów wzmożonego wysiłku fizycznego, lub po prostu, gdy jesteśmy głodni. A to może prowadzić do uzależnienia. - Słodycze mają działanie relaksujące, uspokajające - tłumaczy Englisz. - Jeśli więc mamy w życiu dużo stresów, słodkości pojawiają się w nim regularnie.
Czekolada/fot.Glow Images/East News
Poza tym - jeśli w dzieciństwie za dobre zachowania lub oceny, byliśmy nagradzani słodyczami - dziś sami będziemy je sobie kupować "na poprawę humoru".
Niestety, im więcej ich jemy, tym bardziej będziemy ich potrzebować, bo wrażliwość na słodki smak ulega obniżeniu.
Okazuje się jednak, że na rynku można znaleźć wiele słodkich, ale zdrowych, substytutów cukru. - Istnieją naturalne słodziki, m.in. stewia, czy xylitol - wymienia ekspertka w "W cztery oczy".
(kd/kul)