Dlaczego nie można zamrażać jedzenia drugi raz?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 16:00
Mówi się, że ponownie zamrożony posiłek psuje się. Dlaczego tak się dzieje?
Audio
  • Dlaczego nie możemy zamrażać posiłków ponownie? - materiał Kasi Węsierskiej (Czwórka/W cztery oczy)
Najlepiej spożywać posiłki natychmiast po rozmrożeniu
Najlepiej spożywać posiłki natychmiast po rozmrożeniuFoto: Glow Images/East News

Mrożąc, możemy przechowywać produkty nawet do sześciu miesięcy. W przypadku warzyw ten okres wydłuża się do roku. Jednak zamrożony i rozmrożony produkt nadaje się wyłącznie do natychmiastowego spożycia, nie można go ani długo przechowywać, ani ponownie poddać procesowi mrożenia.

- Żywność zawiera mikroorganizmy, które są obecne zarówno w mięsach, jak i warzywach - tłumaczy Anna Englisz, doradca żywieniowy z Setpoint w audycji "W cztery oczy". - Podczas zamrożenia zostają one "uśpione", a po rozmrożeniu "budzą się" i stają aktywne. Jeśli więc ponownie chcemy zamrozić mięso, narażamy się na zatrucie pokarmowe.

Kolejnym powodem jest fakt, że zamrożenie zmienia strukturę produktów, zwłaszcza tych, zawierających dużo wody. - Nie zmniejsza się jednak ilość witamin i minerałów w danym produkcie - dodaje Englisz.

Od tej reguły także są jednak wyjątki. - Dotyczą one żywności surowej, którą po rozmrożeniu "przetworzymy", czyli ugotujemy, bądź usmażymy - tłumaczy ekspertka.

(kd/kul)

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zdrowie
Czytaj także

Jak wydłużyć swoje życie? "Ruch to podstawa"

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2013 14:08
Otyłość to coraz bardziej poważny problem w Polsce. Zwłaszcza, że jest to jeden z czynników, które znacząco skracają nasze życie. - Kluczem do utraty wali jest spożywanie odpowiedniej ilości kalorii, warto także systematycznie się ruszać, np. spacerować - mówią eksperci.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak mądrze kupować żywność?

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2013 14:33
- Najlepiej nie iść na zakupy będąc głodnym. Przed wyjściem warto sprawdzić, czego nam brakuje, by nie kupować kolejnych słoiczków z jedzeniem - apelują eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy wiemy co jemy?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2014 14:54
W poniedziałkowe popołudnie zapraszamy do Czwórki na rozmowę o zdrowym odżywianiu uczniów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta Intermittent Fasting: czy to działa?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2014 12:00
Intermittent fasting to dieta polegająca na okresowej głodówce. Po okresie niejedzenia, w tzw. "oknie żywieniowym" możemy jednak spożywać to, co chcemy i w jakiej ilości chcemy. IF jest modna i pozwala na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, ale… czy jest także zdrowa?
rozwiń zwiń