- Potrawy, które są przygotowywane na bazie lekkich sosów najlepiej komponują się z makaronem o gładkiej strukturze, na przykład cannelloni albo spaghetti. Posiłki, które zawieraja sosy zawiesiste, między innymi serowe, lub carbonara, dobrze pasują do takich produktów jak "kokardki", czy "świderki" - wyjaśnia Agnieszka Piskała z Nestle Polska i dodaje: - Badania włoskich naukowców potwierdziły, iż makaron typu spaghetti najlepiej smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, a w każdej innej kompozycji nie ma takiego dobrego odbioru sensorycznego.
Czytaj także: Omena Mensah: Makaron jest zdrowy!<<<
Nie powinniśmy zapomnieć, iż sposób gotowania klusek jest również bardzo istotny. - Produkty na bazie mąki ugotowane "al dente" powodują powolne uwalnianie energii do organizmu oraz uwypuklają ich smak. Natomiast przegotowane - takich właściwości już nie mają, mogą tylko zepsuć potrawę - dodaje ekspertka od spraw żywienia.
Z puktu widzenia dietetyka, nie istotny jest kształt makaronu, a to, czy jest on zrobiony z mąki pełnoziarnistej.
Aby dowiedzieć się więcej na temat makaronu pełnoziarnistego, zapraszamy do wysłuchania całego materiału Błażeja Prośniewskiego z audycji "W cztery oczy".
bc/kul