Napiwki? Tak, ale bez przymusu

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2013 08:30
Dawać czy nie dawać - oto jest pytanie! Bo dla niektórych napiwek to zwykła jałmużna, a dla innych powód, by pewnych klientów traktować lepiej, a innych w ogóle nie zauważać.
Audio
  • Niech napiwek będzie bonusem za profesjonalną obsługę - postulują goście Krzyśka Grzybowskiego (4 do 4/Czwórka)
Napiwki? Tak, ale bez przymusu
Foto: Glow Images/East News

Uczestnicy naszej sondy w większości przyznali, że kiedy obsługa jest miła, a jedzenie dobre, chętnie zostawiają pieniądze dla obsługi, najczęściej w wysokości 10-15% wartości rachunku.

- We Włoszech nie ma tradycji zostawiania napiwków - mówi Emiliano Castagna z Akademii Kulinarnej. - Mamy natomiast w rachunku specjalną rubrykę "coperto", w której doliczana jest kwota za obsługę, w wysokości mniej więcej 2 do 2,5 euro za osobę.

W Polsce nadal napiwek traktowany jest jako forma nagrodzenia kelnera: - Jeśli widzę, że obsługa jest miła, zawsze chętnie dorzucam coś do rachunku - przyznaje Alicja Safarzyńska ze Smart Studio . - Jestem jednak przeciwniczką 10-procentowej, przymusowej opłaty za serwis. Uważam też , że wysokość napiwków powinna być uzależniona od zasobności portfela klienta - dodaje.

Swoje zdanie w dyskusji przedstawił także psycholog Paweł Pawłowski: - Jak się weszło między wrony , trzeba krakać tak jak one. Dlatego w zależności od systemu kulturowego, w którym akurat jestem, płacę bądź nie płacę. W Polsce, jeśli spotykam kelnera, który pełni funkcję doradczą, nie mam oporów, żeby wynagrodzić jego wiedzę i profesjonalizm. Ale ideologicznie jestem wrogiem napiwków. Bo skoro zdecydowana większość naszych dochodów jest opodatkowana, nie widzę powodu, dla którego miałbym dawać komuś coś ekstra...

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Czytaj także

Foodtruck, czyli żarcie na kółkach

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2013 09:40
Burgery, tacosy, pizze, słodkości serwowane prosto z ciężarówki - tak wyglądało niedzielne popołudnie nad Wisłą podczas największego w Polsce zlotu foodtrucków.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Otyłość w ciąży? "To może mieć poważne konsekwencje"

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2013 09:00
Jeśli jesteś w ciąży, lepiej zacznij odżywiać się zdrowo. Okazuje się bowiem, że niekontrolowanie przyrostu masy ciała w tej sytuacji może powodować poważne konsekwencje, zarówno dla ciebie, jak i twojego dziecka, m.in. wcześniejszy poród, poronienia, a także wady wrodzone.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gadżet od kuchni: Smart Plate

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 18:10
Julian Caraulani zaprojektował talerz Smart Plate, który zważy znajdujący się na nim posiłek, do tego powie nam ile jest w nim kalorii i związków odżywczych.
rozwiń zwiń