Zawód: maestro czekolady

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2012 13:51
Znamy ją wszyscy, ale dla niektórych to coś więcej niż tylko słodka zachcianka. Czekolada potrafi być również przedmiotem artystycznego rzemiosła i źródłem zawodowego spełnienia, co w audycji "Pod Lupą" udowadniał Janusz Profus.
Audio

Maestro czekolady nie jest zbyt popularną profesją. Co tak naprawdę kryje się pod tą nazwą? – Moja praca polega na opracowywaniu ręcznie robionych rarytasów i pralin. Chodzi o technikę produkcji, rodzaj użytej czekolady, kształt produktu i to jak będzie on opakowany. W naszym dziale pracuje nas na co dzień trzydzieścioro w systemie trzyzmianowym – opowiedział Janusz Profus z firmy Wedel.

Od gościa  "Czwórki" można było się dowiedzieć, jak twórczo wykorzystać czekoladę w kuchni. – Biała czekolada na przykład idealnie smakuje z kawiorem albo z sosem z gorgonzoli podanym razem z krewetkami. Na czekoladzie w większości oparta jest również kuchnia meksykańska, gdzie dodaje się ją do dań z kurczaka i fasoli.

Mamy zimę, a to idealna pora, by sięgnąć po filiżankę gorącej czekolady. Janusz Profus zdradził przepis, który każdy z nas może wykorzystać na użytek domowy. – Bierzemy dwie tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej i co najmniej 60-procentowej, 200 ml śmietanki kremówki oraz 400 ml mleka. Śmietankę i mleko gotujemy, a następnie dodajemy pokruszone tabliczki czekolady i zdejmujemy z ognia. Czekamy aż czekolada się rozpuści i ponownie gotujemy. Po 10-15 sekundach od zagotowania powinniśmy uzyskać odpowiednią gęstość.

Więcej o czekoladzie, jej wyjątkowych właściwościach i przemysłowym wykorzystaniu obejrzyj i posłuchaj w rozmowie Justyny Dżbik z Januszem Profusem.

pg



Czytaj także

O pralince i jej kalorycznych konsekwencjach

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2011 10:31
Podpowiadamy jak zamienić własną kuchnię w fabrykę pralinek, a także jak przyrządzić słodkie szaszłyki, nieco zdrowsze owsiane ciasteczka i dla kogo taka czekoladka może być trująca?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ile prawdziwej czekolady jest w czekoladzie pitnej?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2011 11:36
Większość z nas uwielbia czekoladę pitną. Jest słodka i poprawia humor. Tylko... czy taka czekolada rzeczywiście ma coś wspólnego z prawdziwą czekoladą?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Spacer zmniejsza chęć na czekoladę

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 10:49
Kwadrans spaceru w czasie przerwy w pracy zmniejsza ochotę na czekoladę - informują badacze z University of Exeter.
rozwiń zwiń