Z czekoladą jest jak z winem

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2012 18:05
- Do dobrej czekolady się dorasta. Często młodzi ludzie zaczynają od mlecznej, ale dla smakoszy liczy się tylko gorzka – mówił w Czwórce Tomasz Sienkiewicz z Manufaktury Czekolady.
Audio

Stołeczna Manufaktura Czekolady to jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie, bezpośrednio z ziarna kakaowca. Na pomysł tego przedsięwzięcia wpadło dwóch informatyków, którzy postanowili uciec sprzed komputerów i przy okazji rozwinąć gusta smakowe Polaków.

- W Polsce dopiero tworzy kultura jedzenia czekolady. Jest z nią jak z herbatą, winem czy kawą. Jeszcze 10 lat temu wystarczyło kupić jakąś herbatę w torebce i ona już była dobra, a w tym momencie mamy masę wyspecjalizowanych herbaciarni. Coś podobnego zaczyna się dziać z czekoladą – opowiadał Tomasz Sienkiewicz.

Gość Justyny Dżbik ręczną produkcję czekolady w Manufakturze porównał do produkcji wina w dobrej winnicy, gdzie każda partia charakteryzuje się indywidualnym charakterem i smakiem.

- Ziarno kakao bierze się z owocu, który wyrasta w różnych krajach. Jego smak zależy od gleby, od klimatu, a nawet od pory roku kiedy było zbierane, To nadaje czekoladzie unikatowy smak. Wielcy producenci nie mogą sobie pozwolić no różnice w ich wyrobach dlatego używają różnych spulchniaczy i utrwalaczy i blendują ze sobą ziarno kakowca - tłumaczył gość audycji "Pod lupą".

W Manufakturze Czekolady można skomponować sobie czekoladę według własnych upodobań. Więcej na ten temat w nagraniu rozmowy.

 

Codziennie Pod Lupą rozdajemy spersonalizowane tabliczki czekolady. A jak taka czekolada powstaje? Czym jest konszowanie? Temperowanie? Jak komponuje się smaki?

Sprawdzał to reporter Czwórki Błażej Prośniewski, który wybrał się z mikrofonem i kamerą do Manufaktury Czekolady. Tam ręcznie robiona czekolada jest robiona na miejscu, bezpośrednio z ziaren kakaowca. Zobacz film!

bch

Czytaj także

Gorzka czekolada chroni przed słońcem

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2011 10:25
Jak się okazuje jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zatrzymano złodziei ciężarówki z czekoladą

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2011 18:26
Funkcjonariusze Wydziału Prewencji pilskiej komendy zatrzymali dwóch mieszkańców Baranowa. Mężczyźni są podejrzani o kradzież z terenu Niemiec naczepy z ładunkiem czekolady wartości blisko 60.000 euro.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Spacer zmniejsza chęć na czekoladę

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 10:49
Kwadrans spaceru w czasie przerwy w pracy zmniejsza ochotę na czekoladę - informują badacze z University of Exeter.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zawód: maestro czekolady

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2012 13:51
Znamy ją wszyscy, ale dla niektórych to coś więcej niż tylko słodka zachcianka. Czekolada potrafi być również przedmiotem artystycznego rzemiosła i źródłem zawodowego spełnienia, co w audycji "Pod Lupą" udowadniał Janusz Profus.
rozwiń zwiń