- Typowy turysta najpierw trafia do Stambułu i tak się w Turcji rozkochuje, że rusza dalej, w głąb kraju - mówi Agnieszka Kaim, gość audycji "4 do 4". - Kraju, który fascynuje zarówno po europejskiej jak i azjatyckiej stronie.
Turcja usytuowana jest na dwóch kontynentach. Część europejska, położona po zachodniej stronie cieśniny Bosfor, zajmuje jedynie 3 % powierzchni kraju, natomiast pozostałe 97 % stanowi półwysep Azji Mniejszej. Turcję otaczają cztery morza: Czarne i Marmara, Egejskie oraz Śródziemne. Sezon rozpoczyna się tam już w kwietniu i trwa przynajmniej do końca października.
Jedną z największych atrakcji zimowych miesięcy jest Festiwal Wirujących Derwiszy w Konya. Co roku w grudniu przez tydzień można podziwiać pokazy umiejętności tańczących derwiszy. Finałowa noc imprezy upamiętnia zaślubiny założyciela bractwa, Mevlany z Allahem.
- Zachęcam również do odwiedzenia Kapadocji i Bodrum - opowiada znawczyni Turcji i tureckich zwyczajów. - Ta pierwsza kraina, położona w środkowej części Antolii, pełna jest niezwykłych labiryntów, skalnych miast i zachwycających kościołów wydrążonych w wulkanicznej skale. Natomiast Bodrum to dobrze znana polskim turystom miejscowość położona nad Morzem Egejskim, naprzeciw greckiej wyspy Kos.
Oprócz pięknych widoków Turcja oferuje też fantastyczną kuchnię, pełną śródziemnomorskich smaków. Kucharze specjalizują się w przygotowywaniu potraw z owoców morza, między innymi karides guvec, czyli krewetek z pomidorami, papryką i serem. Są też prawdziwymi mistrzami w przyrządzaniu zakąsek. - To ich narodowa specjalność - wyjaśnia gość Czwórki. - Podawane na ciepło i na zimno, są przygotowywane na bazie jogurtu i warzyw. Ale nie do końca jest tak, że kuchnia turecka jest zdrowa i niskokaloryczna... - śmieje się Agnieszka Kaim.
Posłuchaj całej rozmowy z mieszkanką Turcji i zacznij planować przyszłoroczne wakacje w tym niezwykłym kraju!
Tajemnice najbardziej fascynujących zakątków świata poznasz klikając tutaj > > >
kul