Zawód: kucharz. Jak zrobić karierę w gastronomii?

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2016 13:58
Zawód kucharza od wieków był bardzo ważny. Na dworach królewskich i arystokratycznych kucharze mieli wysoki status społeczny.
Czy stanie przy garach może się opłacać? Sprawdziliśmy to w Instytucie zatrudnienia
Czy "stanie przy garach" może się opłacać? "Sprawdziliśmy to w "Instytucie zatrudnienia"Foto: Glow Images/East News

Dziś ich rola nie jest może tak ważna, ale nie da się zaprzeczyć, że sztuka kulinarna wraca do łask, a wraz z nią renomy nabiera także zawód kucharza.

Praca kucharza polega dziś nie tylko na przygotowywaniu dań, ale także na eksperymentowaniu, ciekawej dekoracji potraw, układaniu menu. Poza tym kucharze uczestniczą w kulinarnych konkursach, biorą udział w szkoleniach i wyjeżdżają za granicę w poszukiwaniu smaku.

Jak zostać zawodowym kucharzem? Odpowiedzi poszukamy w audycji.

***

Na audycję "Instytut Zatrudnienia" zapraszamy w czwartek (7.04) w godz. 12.00-13.00. Program poprowadzi Katarzyna Węsierska.

mg/tj

 

Czytaj także

Wrocław od kuchni, czyli kulinarne wycieczki po mieście

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2015 12:45
Agnieszka Szydziak i Aneta Pacuła-Podemska bacznie śledzą trendy we wrocławskiej gastronomii, oprowadzają smakoszy kulinarnymi szlakami i organizują spotkania z szefami kuchni oraz degustacje.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Magda Gessler zdradza, czego nigdy nie zje

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2016 13:05
Prowadzi własne restauracje i jeden z najpopularniejszych programów kulinarnych w polskiej telewizji. Jak twierdzi, ma jeszcze wiele marzeń i planów, ale woli o nich nie mówić, by nie zapeszać.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zawód: nurek. Praca, która jest pasją

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2016 07:00
Zawodowy nurek może pracować na przykład w portach i na platformach wiertniczych, czyszcząc obiekty położone pod wodą. Druga opcja to bycie instruktorem nurkowania.
rozwiń zwiń