"Szybka" zupka, płynny mus
Z roku na rok przybywa Polaków, którzy jeżdżą na rowerze poza sezonem. I to jest bardzo dobra wiadomość, bo jak przekonują lekarze, rower powinien być przepisywany na receptę, ponieważ pomaga w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Godzina jazdy dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca, wyzwala endorfiny i zapobiega otyłości. Ale planując rowerową wyprawę, warto też pomyśleć odpowiednim prowiancie. - Jeśli wyruszamy na trasę, która będzie kosztować nas dużo wysiłku - oprócz przekąsek - powinniśmy też zabrać ze sobą posiłki instant. Na przykład "szybkie" zupki, które można ugotować na przenośnej kuchence - mówi Patryk Gozdera, fan bikepackingu, czyli całodniowych wypraw rowerowych. - Ale podstawą każdej takiej wyprawy jest woda. Trzeba pić dużo i regularnie, nawet wtedy, gdy organizm nie wysyła nam sygnałów, że jest spragniony.
Konserwa z gwiazdką Michelin
Jeszcze niedawno rowerzyści w Lizbonie zajadali się konserwami, ale nie takimi jak paprykarz czy mielona. Niektóre z tych produktów były tworzone przez szefów kuchni restauracji z gwiazdkami Michelin. Do Polski ten trend nie dotarł, więc "kolarze" muszą radzić sobie sami. - "Smaczki", które zmieszczą się w małej kieszeni koszulki, to przekąski, które można spożywać nawet w trakcie jazdy, oczywiście pamiętając o zachowaniu wszystkich zasad bezpieczeństwa - podkreśla rozmówca Michała Daniluka. - Mam tu na myśli takie produkty jak banany czy batony energetyczne. Na rynku dostępne są także płynne musy, które śmiało mogą zastąpić nam śniadanie i specjalistyczne żele energetyczne.
Zobacz także:
W trakcie wyprawy bikepackingowej należy jeść często, ale w małych ilościach. Najlepiej od razu, kiedy tylko poczujemy głód. A kiedy skończymy już posiłek, nie ruszajmy w dalszą drogę, tylko dajmy sobie czas na regenerację.
04:39 CZWÓRKA Rozbiegani - rower 09.09.2022.mp3 Jedzenie w trasie. Co zabrać na wyprawę rowerową? (Rozbiegani/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Rozbiegani
Prowadzi: Karina Terzoni
Materiał: Michał Daniluk
Data emisji: 09.09.2022
Godzina emisji: 09.45
kul/wmkor