Nie zawsze starsze znaczy lepsze

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2011 11:07
Wino to trunek, który słynie ze swej długowieczności i tajemniczego charakteru wielu bukietów smaków. Wybór konkretnej butelki to dla laika często wyzwanie. W Czwórce podpowiadamy czym kierować się kupując wino.
Audio

Wszyscy znamy powiedzenie, że wino im starsze tym lepsze. To nie do końca prawdziwe stwierdzenie, które często może zmylić nas, gdy musimy wybrać jedną butelkę z kilkudziesięciu dostępnych. Dotyczy bowiem tylko niektórych gatunków win. Są wina, które leżakować i dojrzewać mogą dekadami, dziś jednak większość należy wypić nim miną 3 lata od zamknięcia butelki.

– Żeby być pewnym smaku, białe wino nie powinno być starsze niż 2 lata od aktualnego roku. Roczniki 2009 i 2010 pijemy w roku 2011. Z winami czerwonymi możemy czekać tylko rok dłużej. Starsze wina robią się kwaśne i może pojawić się ocet - wyjaśnia Peter Puławski, z serwisu dobrewina.pl.

Równie istotne jak wiek wina jest jego pochodzenie. Kraje i regiony, które mają wielowiekową tradycję winiarstwa (Francja, Hiszpania, Włochy), dają wina kwaśniejsze, stworzone do dłuższego przechowywania. – Tamtejsze wina robione są do podawania przy jedzeniu, a nie popijania oddzielnie. Wina z Nowego Świata, z Chile, Kalifornii, Australii są łagodniejsze.

Czy wyznacznikiem wysokiej jakości będzie wyższa cena? Ostatnio za butelkę białego wina Château d’Yquem z 1811 roku zapłacono rekordową kwotę – 75 000 funtów. Nie każde wino przetrwa 200 lat i nie ma potrzeby wydawania fortuny. Znawcy win podkreślają, że jest to napój stołowy i dodatek do jedzenia – doskonały przy obiedzie lub kolacji i dobry dla zdrowia. – Smaczne, dobre wino można kupić za 15-20 zł. Wyśmienite dostaniemy za 30-40 zł. Płacąc więcej możemy często się rozczarować, bo smak wina za 200 zł może być taki, jak tego za 40 – podkreśla ekspert.

Bardzo istotną pomocą w wyborze wina będzie także etykieta. Warto zobaczyć, czy jest ono sygnowane nazwiskiem lub nazwą konkretnej winnicą. Jak mówi Puławski, gdy wytwórca jest anonimowy, a pochodzenie opisane jest tylko nieznaną nazwą firmy lub numerem, nikt nie chce ręczyć za takie wino.

pg

Czytaj także

Przystawka i wino

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2011 15:00
Trzeba dokładnie przyjrzeć się przepisowi, zobaczyć, jakie składniki zastosowano do przygotowania danej potrawy. Dopiero wtedy możemy się zastanowić nad rodzajem wina. Co więcej pod uwagę trzeba także wziąć region z jakiego pochodzi danie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Truskawki w stu smakach

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2011 13:38
Smak to przede wszystkim wrażenia kulinarne, a latem wybór tego, co możemy zjeść jest na prawdę duży. Marta Hoppe sprawdziła, na co latem mamy szczególną ochotę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gruzja, czyli kraina słynąca z wina i chaczapuri

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2011 18:00
Nadziewane mięsem, fasolą czy serem placki stanowią jedno z najsłynniejszych gruzińskich dań. Oczywiście najlepiej pasuje do nich gruzińskie wino.
rozwiń zwiń