Paula Nagel Osoby na diecie makrobiotycznej odczuwają silne poczucie kontroli nad własnym organizmem przez odpowiednie żywienie
Podstawowymi produktami w diecie makrobiotycznej są ziarna zbóż, jednak jak twierdzi dietetyczka kliniczna Paula Nagel - podstawą myślenia makrobiotycznego jest to, że wszystkie rzeczy, ciało i żywność składają się z energii yin i yang. - Celem tej diety, a dla niektórych życiowej filozofii, jest oczyszczanie organizmu z toksyn i utrzymywanie go w równowadze. Jest to pewna forma wegetarianizmu, opierająca się na zasadach chińskiej medycyny - tłumaczy Czwórkowa ekspertka.
- W diecie makrobiotycznej dominuje ryż ale brązowy, a 70 procent produktów to nieprzetworzone zboża i żywność z nich uzyskana. Ważne jest też spożywanie ekologicznych, uprawianych lokalnie warzyw. Nie należy ich obierać, a trzeba dokładnie myć - wyjaśnia Paula Nagel. A jakie są żywieniowe ograniczenia w zaleceniach diety makrobiotycznej, oraz jakie są jej dobre i złe strony - więcej o tym w materiale reporterskim, przygotowanym dla "Stacji Nauka" przez Kaję Zemłę.
Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 18.08.2017
Godzina emisji: 12.36
jsz/kul