Pestycydy to wynalazek samych roślin

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2018 12:54
- Demonizowane przez wielu pestycydy naturalnie wykszałciły się w roślinie podczas jej ewolucji - mówi Aleksandra Morowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. - Świetnym tego przykładem jest nikotyna, która naturalnie występuje w przyrodzie i odstrasza szkodniki - dodaje. 
Audio
  • Aleksandra Mrowiec (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin) opowiada o działaniu środków ochrony roślin (Stacja Nauka/Czwórka)
Aleksandra Mrowiec (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin)
Aleksandra Mrowiec (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin)Foto: Patryk Kuniszewicz/Czwórka

- Każda roślina jest narażona na wiele niekorzystnych zjawisk czy to pogodowych, czy szkodników - mówi gość Patryka Kuniszewicza. - W Polsce mamy około 2000 organizmów szkodliwych, które żerują i czekają tylko na tę naszą roślinę, aż ona zacznie rosnąć - dodaje. 

Jest szereg substancji występujących naturalnie w przyrodzie, które są bardzo toksyczne, a jednocześnie część z nich stanowi naturalną ochronę, barierę dla rośliny, żeby naturalnie ustrzec się przed szkodnikami Aleksandra Morozow

By chronić uprawy naukowcy przez szereg lat obserwują naturę, wyciągają z tych obserwacji to co najlepsze, trochę przeformułowują. - Należy też zauważyć, że to, co wykształciła sama natura jest często bardzo toksyczne, np. muchomor - wyjaśnia ekspertka. 

Środki ochrony roślin stosowane są też w rolnictwie ekologicznym, ich dobór jest bardziej restrykcyjny. Aleksandra Morozow podkreśla, że rośliny pryskamy wtedy, kiedy trzeba, bo taki jest wymóg Unii Europejskiej. Jak więc jest to kontrolowane? Czy trzy poziomy kontroli są wystarczające? Skąd ekspertka ma 100 proc. pewności, że to co jemy, to co trafia na nasz stół jest bezpieczne? Co wspólnego z pestycydami ma suma 200 milionów euro? O tym w rozmowie. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Gość: Aleksandra Mrowiec (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin)

Data emisji: 03.08.2018

Godzina emisji: 12.16

pj/kul

Czytaj także

Mateusz Zawileński o swoim pomyśle na niepożądaną roślinność

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2018 13:40
Rynek żywności ekologicznej w Polsce cały czas się rozwija. Dbając o zrównoważony rozwój i jak najlepsze zbiory coraz częściej sięga po wiedzę naukową. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

W Światowy Dzień Ochrony Środowiska pamiętaj o naturze

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2018 16:09
Ta odsłona "Stacji nauka" będzie wyjątkowa. Z okazji Światowego Dnia Ochrony Środowiska Puszcza Kampinoska zamieniła się w zielone, plenerowe studio Czwórki. 
rozwiń zwiń