W dietetyce funkcjonuje zjawisko otyłości zdrowej metabolicznie. To typ otyłości, w którym, nadmiar tkanki tłuszczowej nie jest przyczyną problemów zdrowotnych. Czy rzeczywiście możemy być "zdrowo otyli"?
- Otyłość zdrowa metabolicznie pojawia się wtedy, kiedy pacjent jest osobą otyłą według wskaźnika masy ciała BMI, ale wszystkie jego parametry metaboliczne np. poziom glukozy i cholesterolu są w normie - wyjaśniała Klaudia Wiśniewska, dietetyczka i zaznaczała, że wyniki badań należy regularne kontrolować, ponieważ mogą zmienić się, zwłaszcza pod wpływem złej diety.
- Zawsze powinniśmy dbać o to, co ląduje na naszym talerzu. Badania pokazują, że po latach tzw. zdrowa otyłość często przeradza się otyłość niezdrową - tłumaczyła.
Czy osoby otyłe są częściej narażone na choroby układu kążenia? Jak uniknąć otyłości, która zagraża naszemu zdrowiu? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Ada Janiszewska
Gość: Klaudia Wiśniewska (dietetyczka)
Data emisji: 8.01.2018
Godzina emisji: 12.30
ac