06:02 [CZWORKA]Stacja Nauka 24 czerwiec 2020 slodzenie.mp3 Niebezpieczne slodzenie - rodzaje cukrów (Stacja Nauka/Czwórka)
Cukier brązowy to także cukier prosty. Na dodatek często jest to biały cukier, tylko skarmelizowany Elwira Gliwska
Cukier wciąga
- Cukry proste są bardzo szkodliwe, dlatego mówi się o nich, że to "druga biała śmierć" - wyjaśnia dietetyk Elwira Gliwska z Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. - Oprócz negatywnego wpływu na gospodarkę węglowodanową i hormonalną cukry proste uzależniają, co bezpośrednio prowadzi do nadwagi i otyłości.
Cukry proste oddziaływują na układ nagrody w mózgu i tak jak inne używki doprowadzają do stanu, w którym wydaje się nam, że bez słodyczy czy słodzonych napojów nie możemy funkcjonować.
Czytaj także:
Jak mówi dr dr Paweł Koczkodaj Ambasador Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem z Centrum Onkologii w Warszawie, prawie połowa osób dorosłych w Polsce ma problem z nadwagą i otyłością. - Jest takli raport przygotowany przez NFZ i Główny Urząd Statystyczny, który pokazuje, że roczne spożycie cukru na osobę to już ponad 50 kilogramów. Te dane mogą być jeszcze wyższe, ponieważ cukry proste bardzo często są "poukrywane" w różnych produktach. Co więcej - istnieją też produkty, które sprawiają wrażenie "zdrowych", a są dosładzane, jak na przykład soki - wyjaśnia.
Cukier - w jakiej postaci i w jakiej ilości możemy go spożywać?
Lepsza alternatywa
Innym cukrem są węglowodany złożone. - Występuje one m.in. w produktach zbożowych czy skrobiowych oraz w nasionach roślin strączkowych. To jest ten korzystny rodzaj cukru, ponieważ nie powoduje on gwałtownych skoków glukozy we krwi - tłumaczy rozmówczyni Ady Janiszewskiej. Węglowodany złożone zapewniają nam także dłuższe uczucie sytości.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał przygotowała: Adrianna Janiszewska
Data emisji: 24.06.2020
Godzina emisji: 12.40
kul
Ada Janiszewska (współpraca z Min. Zdrowia)
Jaką ilość możemy spożywać? Czy przekroczenie dawki może wywołać jakieś niezamierzone efekty, jakie? Jakie są efekty działania cukru? Jakie choroby wywołuje? Jaką rolę odgrywa cukier podczas choroby nowotworowej? Ekspert-dr Paweł Koczkodaj Ambasador Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem z Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.
Ada Janiszewska (współpraca z Min. Zdrowia)
Jaką ilość możemy spożywać? Czy przekroczenie dawki może wywołać jakieś niezamierzone efekty, jakie? Jakie są efekty działania cukru? Jakie choroby wywołuje? Jaką rolę odgrywa cukier podczas choroby nowotworowej? Ekspert-dr Paweł Koczkodaj Ambasador Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem z Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.