Żółta, zielona czy czerwona? Kolor papryki a jej wartości odżywcze

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2021 15:30
Od czego zależy kolor papryki i która jest najbardziej wartościowa dla naszego organizmu? Sprawdzamy, która papryka czerwona, żółta, czy zielona ma najwięcej wartości odżywczych.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay/Hans

wegetarianizm dieta warzywa 1200.jpg
Fleksitarianizm - pomiędzy dietą miesną a wege

- W zależności od stopnia dojrzałości mamy trzy kolory: zielony, żółty i czerwony. Ta zielona, tak jak w przypadku pomidora jest wersją niedojrzałą - mówi dr inż. Bartosz Kruszewski, adiunkt z Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż SGGW. - Później mamy wersję "pomiędzy", czyli wersję żółtą lub pomarańczową, co jest uzależnione od odmiany papryki. Na końcu mamy wersję najbardziej dojrzałą, czyli paprykę czerwoną. W zależności od gatunku i odmiany może być też purpurowa. Wybarwienie i intensywność koloru uzależnione jest od warunków uprawy, a na to ma wpływ wilgotność i temperatura panująca w szklarni.


Posłuchaj
04:55 Czwórka/Stacja Nauka - papryka 06.04.2021.mp3 Z dr inż. Bartoszem Kruszewskim rozmawiamy o prozdrowotnych właściwościach papryki (Stacja Nauka/Czwórka)

 

Jak mówi specjalista, stopień dojrzałości tego warzywa ma wpływ na zawartość właściwości prozdrowotnych. Warzywo, które spędzało mniej czasu na krzaczku, ma mniej wartości odżywczych, jednak zielona papryka w dalszym ciągu zawiera sporo wartości odżywczych w porównaniu choćby z owocami.

- W następstwie kolejnych dni wegetacji, papryka uzyskuje coraz więcej wartości odżywczych. Staje się bogatsza w związki bioaktywne takie jak witamina C, karotenoidy, kapsaicyna, czyli związek, który jest odpowiedzialny za ostrość papryki, powodujący swoiste pieczenie w jamie ustnej - tłumaczy ekspert. - Sumaryczna zawartość związków bioaktywnych wzrasta podczas dojrzewania. Możemy się w czerwonej papryce spodziewać większej zawartości właściwości prozdrowotnych niż w papryce zielonej, która jednak wciąż je posiada - w tym związki dobroczynne dla naszego organizmu takie jak polifenole.

Zobacz także:

Posłuchaj
kosmetyki sh f 1200.jpg
Kosmetyki naturalne, czyli jakie?

Zielona papryka w dalszym ciągu jest bogata we właściwości odżywcze i posiada więcej witaminy C niż niektóre owoce. - Porównując paprykę z pomarańczą, to właśnie papryka zielona zwycięża, bo w porównaniu do jednej dużej pomarańczy dostarcza ok. 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C - wyjaśnia dr inż. Bartosz Kruszewski. - Warto więc jeść zieloną paprykę. Ona też, ze wszystkich trzech kolorów, które są powszechnie dostępne, ma najwięcej błonnika. W dalszym ciągu przeciętny Polak spożywa niewystarczającą jego ilość, więc zielona papryka jest ciekawym źródłem tej grupy związków dla naszego organizmu.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotowała: Oliwia Krettek

Data emisji: 06.04.2021

Godzina emisji: 12.43

aw

Czytaj także

Bakterie "uczą się" antybiotyków. Czym jest lekooporność?

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2021 13:26
Bakterie wykształcają coraz to nowe mechanizmy, dzięki którym stają się oporne na działanie antybiotyków, które stosujemy. Czy jest sposób na przerwanie tego procesu?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy niezdrowe przekąski znikną ze sklepów?

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2021 08:36
Od 2 kwietnia producenci chipsów, batonów, ciastek będą musieli zmienić skład swoich produktów albo wycofać je ze sprzedaży. 
rozwiń zwiń