Wiek biologiczny - jest ważniejszy niż data urodzenia
W przestrzeni kosmicznej o wykwintne dania nie jest łatwo, więc nowe technologie produkcji żywności przyciągają rzesze zainteresowanych. Wśród nich jest NASA, która przyznała pół miliona dolarów w zamian za pomoc w uatrakcyjnieniu menu astronautów i poszukuje autora innowacyjnej technologii produkcji lub obróbki jedzenia dla ludzi przebywających w kosmosie na dłuższych misjach.
03:47 _PR4_AAC 2021_02_11-06-12-02.mp3 Co będą jeść niebawem mieszkańcy kosmosu? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów?
- Lista produktów, które mogą być spożywane w kosmosie jest dość ograniczona, bo muszą one zajmować niewiele miejsca, a do tego zachować świeżość, dlatego pojawia się problem m.in. z warzywami - mówi Szymon Dudek, w internecie znany jako "Człowiek od jedzenia". - Od 2008 roku możliwa jest jednak fermentacja niektórych warzyw, co sprawia, że doskonałym daniem dla kosmonautów może być kimchi, które połączyć można m.in. z tortillą. To świetny punkt wyjścia do zabawy smakami i przygotowywania fikuśnych dań - wyliczał ekspert.
Sprawdź także:
O ile dostarczenie świeżej żywności na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) jest możliwe, to przy eskapadach na Księżyc czy Marsa praktycznie niemożliwe. Dodatkowo, jak przekonywał ekspert, w kosmosie występują problemy z odczuwaniem smaku. - Dlatego dania, które są tam spożywane przez astronautów muszą być bardzo, bardzo wyraziste i ostre. Kuchnia powinna być więc bogata w aromatyczne przyprawy - podkreślał Szymon Dudek w rozmowie z Czwórką. Astronauci, którzy przebywają na międzynarodowych stacjach kosmicznych otrzymują paczki z żywnością. Ale, by spróbować takich potraw wcale nie trzeba lecieć w kosmos. - Możemy zakupić jedzenie w sproszkowanej postaci, to racje dla żołnierzy, zazwyczaj napoje - wyliczał Szymon Dudek.
Sprawdź także:
Ekspertom NASA udało się wyhodować m.in rzodkiew, choć było to niewystarczające do wyżywienia kosmonautów. - Niedawno nastąpiły też próby tworzenia drukowanego mięsa w technologii 3D - wyliczał Szymon Dudek.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał przygotowała: Mateusz Kulik
Data emisji: 11.02.2021
Godzina emisji: 7.16