Zadbaj o wody świata. Zacznij od jezior!
Grupa włoskich wynalazców stworzyła pierwszy na świecie podwodny ogród dla roślin lądowych. Grzyby, truskawki czy cukinia z morza to już nie science fiction, a projekt został uruchomiony jako sposób na eksperymentowanie z alternatywnymi metodami pozyskiwania żywności. Wszystko na wypadek, gdyby zmiany klimatyczne i nadmierne susze w niektórych częściach Włoch uniemożliwiły dalsze ich uprawy na lądzie.
03:50 Czwórka/Czat Czwórki - podwodny ogród Nemo 27.07.2021.mp3 Miłośnik roślin Michał Kozłowski opowiada o włoskich szklarniach podwodnych Nemo (Czat Czwórki/Czwórka)
Ogród znajduje się 100 metrów od brzegu i 8 metrów pod powierzchnią wody. - Światło i tak dociera do roślin w odpowiedniej ilości. To wszystko zostało opracowane tak, aby fotosynteza u roślin mogła przebiegać naturalnie - tłumaczy miłośnik roślin Michał Kozłowski. - Temperatura tam panująca wynosi ok. 26 stopni, co dla uprawy niektórych gatunków może stanowić problem, więc nie wszystkie rośliny będą mogły być w ten sposób uprawiane. Jednak sałata, bazylia i pomidory będą miały bardzo dobre warunki do wzrostu.
Czytaj także:
Dodatkowa kwestia to słona woda, która występuje w wodach i może być problemem dla roślin, ale i tutaj naukowcy znaleźli rozwiązanie. - Woda mimo wszystko paruje, sól się osadza, a sama woda, która się skrapla jest odsolona - wyjaśnia rozmówca Weroniki Puszkar. - Są również zainstalowane urządzenia, które zmiękczają wodę.
Rośliny w wodzie ukryte są w specjalnej bańce z powietrzem, wszystko można więc porównać do lasu w słoiku. Nawet działanie jest podobne, bo obieg jest zamknięty i samowystarczalny. - To jest bańka z powietrzem, która jest umieszczona pod powierzchnią wody. Kiedy nurek dostaje się do niej od dołu, w środku może normalnie oddychać - opowiada Michał Kozłowski. - Rośliny wytwarzają tlen, w nocy wytwarzają dwutlenek węgla, więc potem go pochłaniają.
Morze Sargassowe - miliony roślin, węgorze i Trójkąt Bermudzki"
Źr. YouTube/OceanReefGroup/Nemo's garden 2020 - underwater tour
W Ogrodzie Nemo można nie tylko spotkać wodorosty i brunatne algi morskie, ale też warzywa takie jak bazylię, sałatę, pomidory, cukinię, zielony groszek, aloes czy grzyby. Rosną w doniczkach w małych podwodnych szklanych kopułach.
- Ja jestem trochę sceptycznie do tego nastawiony, wilgotność powietrza jest tam bardzo duża, jest bliska 100 procent. W naturalnych warunkach uprawy przy takich parametrach by padły, tam jednak najwyraźniej wytworzył się inny, sprzyjający roślinom mikroklimat, w którym one wzrastają - tłumaczy specjalista. - Zbiory odbywają się cztery razy do roku. Jest to dość ciekawie rozwiązane, bo wszystko dookoła kopuły jest na spirali, w której jest ukryte bardzo żyzne podłoże kompostowe, którego nie trzeba nawozić. Roślinom więc wystarczy wysoka wilgotność powietrza, skraplająca się woda i fotosynteza. Więcej im nie potrzeba.
***