Czy dieta-nic pomoże schudnąć?
Dieta ma duży wpływ na objętość naszego mózgu i jego kondycję na starość - dowodzą naukowcy z Edynburga. Ważne jednak, by stosować ją w rozumieniu całościowym, a nie wyłącznie wybrane potrawy. - Dieta śródziemnomorska to nie tylko "owoce morza". To cały charakterystyczny dla krajów śródziemnomorskich model żywienia - tłumaczy Klaudia Wiśniewska, dietetyczka z Instytutu Sanvita.
Jak przekonuje ekspertka, prawidłowo stosowana dieta śródziemnomorska charakteryzuje się przede wszystkim dużym spożyciem warzyw i owoców na surowo, oliwy z oliwek, produktów zbożowych i roślin strączkowych. - A także umiarkowanym spożyciem nabiału i niskim spożyciem mięsa czerwonego i drobiu - mówi ekspertka.
Co jeszcze należy jeść, by nasza dieta śródziemnomorska była skuteczna i w jaki sposób udowodniono, że jest receptą na długowieczność naszych mózgów? Jakich chorób można uniknąć, stosując ten model żywienia i kto... nie pownien go stosować? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, który przygotowała Kaja Zemła.
Klaudia Wiśniewska Restrykcyjne stosowanie diety śródziemnomorskiej może mieć pozytywny wpływ na procesy zapamiętywania i koncentrację w okresie wieku starszego, a także może pozwolić uniknąć demencji, chorób Alzheimera i Parkinsona
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 24.01.2017
Godzina emisji: 12.35
kd/jsz