W przyszłości wszyscy będziemy wegetarianami?
- Pojawia się na temat mleka dużo mitów i półprawd, np. to, że przeznaczone jest dla cieląt, więc szkodzi ludziom - tłumaczyła dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik. - A to nieprawda. Jest nam potrzebne jako źródło pełnowartościowego białka i bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, które występuje z laktozą, czyli cukrem mlecznym - tłumaczyła ekspertka. Jak podkreślała, te dwa elementy, czyli białko i wapń potrzebne nam są szczególnie w okresie wzrostu. - Z biegiem lat wytwarza się nietolerancja laktozy, a w Europie cierpi na nią ok 20 proc. osób - mówiła Justyna Marszałkowska-Jakubik i podkreślała, że w mleku nie ma składników, które byłyby ludziom niezbędne do życia. - Nie musimy więc go pić, bo wapń występuje także w zielonych warzywach, jak szpinak, jarmuż czy rukola, a także w rybach - podkreślała ekspertka.
Justyna Marszałkowska-Jakubik Jeśli mleko nam nie szkodzi - pijmy je. Jeśli jednak powoduje jakiekolwiek dolegliwości natury żołądkowej, bądź alergie, powinniśmy zaprzestać spożywania produktów mlecznych
Jak tłumaczyła, dorośli przestają też pić mleko, bo po prostu "zmienia im się smak". Co za tym idzie i dlaczego tak się dzieje? Mówiła także, czym jest laktoza i czy picie mleka może powodować zachorowania na nowotwory? A może zamiast krowiego mleka powinniśmy wybierać jego roślinne odmiany: ryżowe, migdałowe czy sojowe? O tym także mówiła ekspertka Czwórki.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Goście: Justyna Marszałkowska-Jakubik (lekarz dietetyk, autorka bloga zdrowo najedzeni)
Data emisji: 28.04.2017
Godzina emisji: 14.08
kd/kul