Spójrz na chwasty przychylnym okiem
Dzikie rośliny są znane człowiekowi od wieków, od czasów prehistorycznych. Był to jeden z głównych składników diety zanim rozpowszechniło się sadownictwo. Gdy w Europie rozprzestrzeniła się uprawa ziemniaka, dzikie rośliny coraz rzadziej stanowiły główne źródło kalorii w naszej diecie.
04:19 czwórka stacja nauka 24.03.2021 chwasty.mp3 O dzikich roślinach jadalnych opowiada Natalia Górecka, studentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (Stacja Nauka/Czwórka)
W czasach głodu i wojen ludzie przypominali sobie o jadalnych roślinach. - Dzikie rośliny jadalne to grupa roślin wolno rosnących na terenie całego kraju. Są obecne na polach, łąkach, w lasach. Możemy je znaleźć w swoim ogródku, jednak ze względu na to, że nie zdajemy sobie sprawy z ich przydatności do spożycia, to traktujemy je jak chwasty - mówi Natalia Górecka studentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
Polska jest dość zasobna w takie rośliny, ponieważ występuje u nas około 2500 dzikich roślin jadalnych, większość z nich słynie ze swych właściwości leczniczych.
Ciuchy z kaktusa? Tak wygląda moda eko
- To rośliny bogate w substancje, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i są też bardzo odżywcze. Dostarczają do organizmów wiele cennych składników mineralnych, witamin - wymienia rozmówczyni Oliwii Krettek. - Świetnym przykładem są tu np. owoce dębu, które na 100 gramów dostarczają 1/3 ilości dziennego zapotrzebowania na witaminę B,.B6 i B9 - dodaje.
Rozmówczyni Czwórki zwraca uwagę na zastosowanie żołędzi w czasie wojny. - Z uwagi na dużą zawartość skrobi żołędzie dodawano do mąki na chleb. W czasach niedostatku były cennym składnikiem - podkreśla.
Wśród dobroczynnych roślin jadalnych Natalia Górecka wymienia m.in. pokrzywę. - Ona od dawien dawna była używana w celach leczniczych. Wspomagała przy anemii czy artretyzmie. Zawiera dużo żelaza, witaminy A i C. To dodatek do zup, ale też świetna roślina na herbatę - opowiada. - Bardzo wartościową rośliną jest też czarny bez, z jego kwiatów i owoców przygotowuje się soki o zdrowotnych właściwościach. Wspomaga on nasz układ odpornościowy, wspomaga przy przeziębieniach, uzupełnia zasoby witaminy C, działa też moczopędnie.
Niezwykłe działanie przeciwzapalne ma też krwawnik pospolity. - To roślina spotykana niemal wszędzie, jej łodygi dorastają nawet do 100 cm, ma białe kwiaty, drobne, występujące w dużym natężeniu. Zwykle dodawany był do placków owsianych - wyjaśnia studentka. - Krwawnik działa przeciwzapalnie, wewnętrznie i zewnętrznie, łagodzi stany zapalne skóry, działa przeciwbakteryjnie. Napary z krwawnika stymulują pracę przewodu pokarmowego i pomagają w regulacji cyklu menstruacyjnego. Nie zaleca się stosowania go u dzieci i kobiet w ciąży - dodaje.
Dzikie rośliny, chwasty warto poznać korzystając z atlasów botanicznych. To ważne by nauczyć się je rozróżniać, dowiedzieć się, które ich części są jadalne, a które wcale nie, a także kiedy jakie rośliny należy zbierać, by maksymalnie wykorzystać ich walory.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał:
Data emisji: 24.03.2021
Godzina emisji: 12.17
pj