Lato bez cukru? Jak ograniczyć słodkości na wakacjach
W czwartkowej audycji "Stacja Nauka" antenę oddajemy słuchaczom. Opowiadamy na przesłane do nas naukowe pytania, które nurtują Was w wakacyjnym sezonie. Pytania można wysłać do nas za pośrednictwem Czwórkowego fanpage'a albo na adres mailowy "Stacji nauka".
05:14 czwórka stacja nauka 08.07.2021.mp3 Skąd bierze się pleśń? (Czwórka/Stacja nauka)
Z pierwszym zgłosiła się Natalia z Gdańska, która czyszcząc szkolną szafkę, natknęła się na nieciekawe znalezisko - dawną, spleśniałą już kanapkę. Jej pytanie brzmi: jak powstaje pleśń i czy jest groźna? Maciej Wójcik odpowiedzi poszedł szukać u eksperta z Centrum Nauki Kopernik.
- Jeśli mówimy o pleśni, to mamy na myśli królestwo grzybów. Na naszej planecie występują różne grzyby: drożdże, grzyby kapeluszowe i tzw. grzyby strzępkowe, które wytwarzają długie ciągi komórek, takie strzępki - tłumaczy Stanisław Łoboziak z CNK. - Wysoka wilgotność powietrza sprzyja kiełkowaniu i rozwijaniu się zarodników pleśni, które są wszędzie. Przenosi je wiatr, a pleśnie często lubią sobie mieszkać w takich miejscach, które odpowiedzialne są za wentylację naszych budynków - w systemach klimatyzacyjnych, systemach chłodzenia - dodaje.
Czytaj także:
Pleśń i jedzenie
Jeśli zauważymy pleśń na jedzeniu, to taki produkt należy bezwzględnie wyrzucić. - To może być jabłko, nektarynka, cały chleb, albo koszyk spleśniałych truskawek - wymienia naukowiec. - To, co widzimy, to same powstające zarodniki, a chleb może być przerośnięty przez strzępki grzybni, których nie widzimy - dodaje.
Grzyby często produkują mykotoksyny, które uszkadzają komórki naszej wątroby, są rakotwórcze i toksyczne. - Spożywanie takich produktów może się źle skończyć - wyjaśnia rozmówca Macieja Wójcika.
Żywność ekologiczna. Jak rozpoznać oryginalne produkty?
Posłuchaj także:
Jednak nie wszystkie pleśnie to zło. Istnieją pleśnie spożywcze, które wykorzystuje się np. w produkcji serów.
By zabezpieczyć żywność przed toksyczną pleśnią, warto znaleźć dla niej suche miejsce. Stanisław Łoboziak informuje też, że istnieją preparaty drożdżowe, którymi można spryskać jedzenie. - Niektóre szczepy drożdży mają takie właściwości, że hamują rozwój pleśni - wyjaśnia. - Szczególnie narażone na pleśń są produkty z dużą zawartością cukru, przechowywane w wilgotnych warunkach - dodaje.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Oliwia Krettek
Materiał: Maciej Wójcik
Data emisji: 07.07.2021
Godzina emisji: 12.43
pj