Czy dieta planetarna może uratować Ziemię?
Jak się okazuje, jagody goi z powodzeniem można zastąpić żurawiną, a nasiona chia - siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach jest pełno produktów, które mogą konkurować z zagranicznymi superfoods.
08:09 Czwóka/Pierwsze słyszę - polskie superfoods 29.06.2021.mp3 Z dietetyczką Agatą Lewandowską rozmawiamy o polskich superfoods (Pierwsze Słyszę/Czwórka)
Zwykło się przyjmować, że nazwa superfoods odnosi się do egzotycznych owoców i produktów. Jagody z Ameryki Południowej mogą mieć super właściwości, ale w naszych ogródkach również znajdziemy podobne bogactwo. - Na przykład polska aronia jest jednym z owoców o największych właściwościach przeciwrodnikowych i przeciwzapalnych z całego świata - mówi dietetyczka Agata Lewandowska. - Więc jest to ścisła czołówka. W związku z tym nie ma potrzeby kupowania drogich jagód z zagranicy, skoro mamy takie cuda we własnym kraju.
Żeby dobrze się odżywiać, powinniśmy przyjmować kilkadziesiąt różnych składników, dlatego przyjmuje się, że dieta powinna być jak najbardziej różnorodna i urozmaicona. - Nie powinno być tak, że jemy same owoce i warzywa, bo są zdrowe, dietę powinno się uzupełnić o zboża, kasze, strączki, produkty białkowe, mięsa i ryby - tłumaczy gość audycji. - Oczywiście należy ją dostosować do stanu zdrowia i przekonań, jednak potrzebne jest urozmaicenie, różnorodność i równowaga.
"Dzika kuchnia" na talerzu - poszalej z naturą
Czytaj także:
Na naszym podwórku mamy wiele superfoods. Dobrze korzystać z sezonu na truskawki i jeść je w dużych ilościach, bo oprócz wielu cennych składników posiadają dużo przeciwutleniaczy. Bardzo dużo przeciwutleniaczy znajdziemy również w innych owocach jagodowych, takich jak maliny, jagody, porzeczki - we wszystkich drobnych, czerwonych i fioletowych owocach. - Znajdziemy je też w warzywach liściastych, cebulowych, kapustnych, w orzechach i zbożach - wylicza Agata Lewandowska. - Tak naprawdę żywność roślinna jest bardzo bogata w tego typu związki, a każdy produkt zawiera ich różną kombinację, dlatego tak potrzebne jest urozmaicenie.
Więcej na temat prozdrowotnych właściwości roślin można dowiedzieć się z książki "Polskie superfoods. Przepisy na cztery pory roku", autorstwa naszego gościa. Można się z niej dowiedzieć, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych, krajowych produktów, poznać wartość odżywczą poszczególnych superfoods i ich prozdrowotne składniki oraz zdobyć wiedzę, w jakich chorobach pomagają.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Agata Lewandowska (dietetyczka, autorka książki "Polskie superfoods. Przepisy na cztery pory roku")
Data emisji: 29.06.2021
Godzina emisji: 8.15
aw