Jeśli ktoś nie je produktów mlecznych, powinien sięgnąć po brokuł, który zawiera dużo wapnia Hanna Stolińska
Superbohater wśród warzyw
To warzywo ma wysoką wartość odżywczą i biologiczną. - Dla mnie brokuły to superfoods, najzdrowsze warzywo, zaraz po jarmużu - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Zawierają sulforafan, czyli bardzo silny związek przeciwnowotworowy. Szczególnie jeśli chodzi o raka prostaty i pęcherza - dodaje.
01:26 [CZWORKA]NDT 28 sierpień 2020 brokuly dietetyk.mp3 Dlaczego warto jeść brokuły? (NDT/Czwórka)
Zaledwie 100 gramów tego warzywa pozwala zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Dlatego warto je włączyć do menu szczególnie w okresie jesienno-zimowym, żeby chronić organizm przed przeziębieniami i grypą. Brokuły wspomagają także budowę mięśni i wzmacniają stawy, dzięki czemu są bardzo popularne wśród kulturystów.
Brokuły mają niski indeks glikemiczny i niską wartość energetyczną. Tylko 35 kcal na 100 gramów produktu Hanna Stolińska
Jak podawać brokuły?
W najprostszej wersji serwuje się je ugotowane i polane bułką tartą zrumienioną na maśle. Z brokułów robi się zupę krem, dodaje się je do sałatek, a nawet pizzy, przyrządza sosy do ryżu i makaronu. - Można je jeść na surowo, bo wtedy mają najsilniejsze działanie - podkreśla dietetyk. - Ja nawet jadam nóżki od brokułów, które smakują jak kalarepka.
02:55 [CZWORKA]NDT 28 sierpień 2020 brokul przepis.mp3 Brokuły w tempurze - przepis (NDT/Czwórka)
Arkadiusz Płoński poleca natomiast brokuły w tempurze. - Można je potraktować jako osobne danie albo jako przystawkę do mięs. Przepis jest prosty, a samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut - opowiada szef kuchni.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Mateusz Fusiarz
Materiał przygotował: Mateusz Kulik
Data emisji: 28.08.2020
Godzina emisji: 7.15
kul