Naukowcy z Flinders University i Newcastle University odkryli, że do żywności może przechodzić z uszkodzonej patelni nawet 9 tys. szkodliwych cząsteczek. Badacze zajmowali się patelniami teflonowymi.
- Patelnia, by była idealna, musi mieć odpowiednią wagę, dobrze przewodzić ciepło, ale też równomiernie je rozprowadzać - mówi prof. Zbigniew Stojek z Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego. - Oczekujemy też, żeby nic do tej patelni się nie przyklejało i żeby nie przypalała. Z tego powodu wprowadzono różne pokrycia patelni. Nie wszystkie związane są z plastikiem. Najbardziej popularny jest teflon - dodaje.
Powłoka teflonowa znajduje się na powierzchni patelni i również ma konkretne cechy.
- Ona w ogóle nie oddziałuje chemicznie z żywnością. Nie może zmieniać jej smaku, barwy. Ze względu na swoją obojętność chemiczną trudno, żeby żywność się do niej przyklejała - wyjaśnia profesor w rozmowie z Weroniką Puszkar. - Przypalanie to utlenianie, spalanie, degradacja chemiczna, a ta zawsze przyczynia się do złych produktów - dodaje.
04:18 czwórka stacja nauka 15.11.2022.mp3 Uszkodzona patelnia może "częstować" nas plastikiem (Czwórka/Stacja Nauka)
Problem pojawia się wtedy, gdy porysujemy teflonową powłokę patelni. - Gdy pojawią się zarysowania, pęknięcia, to powłoka zaczyna się odklejać. Plastik zaczyna się przekształcać, tworzą się związki, których nie chcemy, a to nie jest korzystne dla zdrowia - wyjaśnia rozmówca Czwórki. - Przeciętna grubość powłoki teflonowej to 20 mikrometrów - strasznie mało tego plastiku. Ze względu na to, że jest go tak niewiele, to gdy się degraduje, to w drobnych cząstkach, przez co mogą one wnikać do potraw, które przygotowujemy na danej patelni.
Najczęściej do uszkodzeń patelni dochodzi podczas zmywania. Nie zaleca się też używać na niej metalowych sztućców. Gdy powłoka patelni teflonowej się uszkodzi, lepiej zrezygnować z jej używania.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Oliwia Krettek
Materiał: Weronika Puszkar
Data emisji: 15.11.2022
Godzina emisji: 12.46
pj/kor