Polska żywność. "Dobra, bo dobrze znana"

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2016 18:00
- Polacy są etnocentryczni. Z badań wynika, że konsumenci w wyborze produktów kierują się smakiem, który znają z dzieciństwa i cenią polskie produkty, na których się wychowali - uważa prof. Krystyna Gutkowska.
Audio
  • Dlaczego warto kupować polską żywność? (Czat Czwórki/Czwórka)
Jabłko to jeden z eksportowych znaków rozpoznawczych polskiego sadownictwa
Jabłko to jeden z eksportowych znaków rozpoznawczych polskiego sadownictwaFoto: Glow Images/East News

Kolejnym kryterium jest cena, ale to nie zawsze jest dobry "doradca". - W przypadku żywności tańszy nie zawsze oznacza równie dobry. Zanim podejmiemy decyzję, warto też sprawdzić skład takiego produktu. Jeżeli w szynce, którą chcemy kupić, bo jest tania, na pierwszym miejscu nie jest wymienione mięso, to mamy do czynienia z wyrobem szynkopodobnym, który może nam nie smakować i którego nie zjemy w całości - wyjaśnia Andrzej Gantner.

Zaproszeni do studia goście wymieniają także kraje Europy, które rozsmakowały się w poslkiej żywności i opowiadają o najważniejszych atutach polskich produktów. Zdradzamy też, dlaczego w nauce nie istnieje termin "zdrowa żywność".

*** 

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Przygotował: Jakub Jamrozek

Goście: prof. Krystyna Gutkowska (Wydział Nauki, Żywności i Konsumpcji SGGW), Andrzej Gantner (dyr. Polskiej Federacji Producentów Żywności)

Data emisji: 25.08.2016

Godzina emisji: 15.05

kul/mg

Czytaj także

Świat na języku. Podróże kulinarne Joanny Łuniewskiej

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2015 16:20
- Mój blog powstał z połączenia dwóch pasji: do gotowania i do podróżowania - opowiada Joanna Łuniewska. - Dzięki temu już wiem, w którym kraju ludzie zajadają się słodyczami ze smalcem.
rozwiń zwiń