Michał Cessanis Kiedy myślę "Peru", czuję smak limonki. To bardzo popularny owoc, który kupimy na każdym targowisku i posmakujemy niemalże w każdej potrawie tamtejszej kuchni
Peruwiańczycy zajadają się także ziemniakami, bo ich kraj to największy na świecie "bank genetyczny" tego warzywa. - Odwiedziłem wioskę Urubamba, w której uprawia się 200 rodzajów ziemniaków. I uzależniłem się od ananasów, chociaz wcześniej nie jadałem tego owocu. Tam po prostu są tak soczyste i pyszne, że nie można im się oprzeć - opowiada autor bloga "Michał Cessanis na walizkach".
Rozmówca Michała Piwowarka opowiada także, jak wygląda kultura jedzenia na peruwiańskiej ulicy i czy warto stołować się w lokalnych restauracjach. Tłumaczy także, dlaczego w Peru grunt to rodzina i jak to się przekłada na atmosferę przy stole.
Podróż po Wietnamie. Kontrasty i podobieństwa
O swojej podróży do Peru opowiada także przyrodnik i instruktor survivalu Łukasz Tulej. Jak ustrzec się choroby wysokogórskiej, o czym należy pamiętać, wybierając się w Andy, i dlaczego Peruwiańczycy nie pragną być "glamour"? O tym m.in. w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: "Czat Czwórki"
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotowała: Michał Piwowarek
Gość: Łukasz Tulej (przyrodnik i instruktor survivalu)
Data emisji: 3.02.2017
Godzina emisji: 16.08
kul/jp