Indonezja. Smoki, diabły i pływanie z mantami
Zdaniem blogerki kulinarnej Marty Gawrychowskiej, autorki subiektywnej kulinarnej mapy świata, wiele do zaoferowania Polakom ma… kuchnia rumuńska. - Na przykład tamtejsze gołąbki to potrawa bardzo podobna do polskiej o tej samej nazwie, mniej jest jedynie ryżu w środku - mówiła blogerka.
W programie sprawdzalismy także, z jakich potraw za granicą słynie Polska. - Zupa pomidorowa, kotlet schabowy i szarlotka - wymieniała słuchaczka Czwórki, która do naszego kraju przyjechała z Ukrainy. - Rosół, kiełbasy, barszcz czerwony, żurek i pierogi z mięsem czy grzybami - mówili inni respondenci sondy Czwórki, m.in. z Australii.
Czym jest rumuńska mamałyga, dlaczego warto w poszukiwaniu nowych smaków wyruszyć do Hiszpanii i co ciekawego na talerzu można znaleźć na Seszelach? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji "Czat Czwórki".
***
ytuł audycji: "Czat Czwórki"
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygtowała: Weronika Puszkar
Goście: Marta Gawrychowska (autorka bloga "Podróże od kuchni")
Data emisji: 4.01.2017
Godzina emisji: 16.05
kd/mz