Przepis na udany chleb? Najważniejszy jest zakwas
To nim szczycimy się przed gośćmi z zagranicy. Coraz częściej nie zadowalamy się tym kupionym w supermarkecie czy piekarni. Kupujemy mąkę i zakwas i pieczemy go samodzielnie. Ula Więckowska nie jest piekarzem z zawodu, tylko z miłości. Chce przywrócić prawdziwy, ręcznie wyrabiany, domowy chleb. W Czwórce zdradziła, jak wypiekać pachnący i chrupiący chleb w domowych warunkach.
- Nie trzeba wiele, by zrobić dobry chleb - przekonywała. - Poza słoikiem z zakwasem wystarczy nam miska, drewniana łyżka, foremka i piekarnik, który mamy w domu. Wkład finansowy też jest niewielki - mówiła. W rozmowie z Piotrem Firanem wyjaśniała, dlaczego lepiej zrezygnować z drożdży i piec chleb na zakwasie, jak taki zakwas przygotować w domu i jak przygotować chleb w domowych warunkach bez specjalnego chlebowego pieca. Więcej w nagraniu rozmowy.
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Gość: Ula Więckowska (autorka książek o chlebie i wypiekach, piekarz)
Data emisji: 10.09.2019
Godzina emisji: 16.09
ac