Przejedzeni, ale niedożywieni. Problem dorosłych i małych dzieci

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2020 17:00
Według badań ponad połowa dorosłych Polaków ma nadwagę lub jest otyła. Jednocześnie lekarze podkreślają, że w parze z dodatkowymi kilogramami często idą niedożywienie i anemia.
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Niels Hariot

Jeśli dajemy dziecku cukierka "w nagrodę", kształtujemy nawyk, który pozostanie z nim także w dorosłym życiu Justyna Marszałkowska

Ten problem dotyczy także dzieci. Lekarze alarmują, że do ich gabinetów coraz częściej trafiają pacjenci otyli i z anemią. - Ma na to wpływ jakość naszej diety. Dostarczamy organizmowi za dużo kalorii, a za mało wartości odżywczych - tłumaczy dietetyk Justyna Marszałkowska. - Możemy zjeść tyle samo kalorii w postaci miski frytek, jak i w postaci obiadu złożonego z kaszy, mięsa i warzyw. Wszystko jest kwestią jakości posiłków.

Posłuchaj
15:14 [CZWORKA]Czat Czworki 30 lipiec 2020 dieta.mp3 Otyłość a niedożywienie. Czy można tyć z głodu? (Czat Czwórki/Czwórka)

 

Z dziećmi powinniśmy rozmawiać o tym, co jest dobre do jedzenia, a co szkodzi. I w miarę możliwości na zakupy do marketu wybierać się samemu, żeby uniknąć niepotrzebnych pokus Aneta Łańcuchowska

Dlaczego zatem rodzice "przejadają" swoje dzieci. Jak zauważa Aneta Łańcuchowska jest to wynikiem kilku czynników. - Wszechobecne reklamy "niezdrowego" jedzenia, które bardzo działają na dzieci, niewiedza rodziców oraz lenistwo powodują, że zwłaszcza w czasie pandemii poluzowaliśmy przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania się. Ale myślę sobie, że jeśli jednego dnia sami stwierdzimy, że ani my, ani dzieci nie zjedliśmy zbyt dobrze, to następnego dnia warto pomyśleć o "odchudzeniu" menu i włączeniu do niego większej ilości warzyw i owoców - podpowiada dietetyk. 

Posłuchaj także:

Dziecko powinno jeść pięć razy dziennie dobrze zbilansowane posiłki. Jeśli ich nie zje w ciągu pół godziny, następny posiłek dostaje za trzy godziny. Po kilku dniach wszystko powinno się uregulować - przekonują eksperci.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Aneta Łańcuchowska (dietetyk), Justyna Marszałkowska (dietetyk)

Data emisji: 30.07.2020

Godz. emisji: 15.07

kul

Czytaj także

Czy dieta bezmięsna to nasza przyszłość?

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2018 15:00
Czerwone mięso może być równie szkodliwe jak słodzone napoje – przekonują niektórzy dietetycy. Zbyt duża ilość tego produktu w codziennej diecie zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, otyłości oraz chorób nowotworowych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak kwarantanna wpływa na naszą dietę?

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2020 21:23
Dużo czasu spędzamy w domu, pracujemy zdalnie, uczestniczymy w zajęciach online. Dlatego wielu z nas zmieniło dietę. Zaczęliśmy gotować, a przestaliśmy jeść w pośpiechu, "na mieście", mniej też w naszej diecie tzw. śmieciowego jedzenia, czyli przekąsek. - Jedzmy produkty pełnoziarniste i nie zapominajmy, że warto zmniejszyć porcje, bo mamy teraz mniej ruchu - radzą eksperci w Czwórce. 
rozwiń zwiń