Marta Dymek Od dziecka nie przepadałam za mięsem. Zdarzało mi się ukrywać kotleta pod ziemniakami, albo marchewką. Wegetarianizm stał się dla mnie rozwiązaniem tego problemu
Skoro i lekarze, i dietetycy zachęcają do ograniczenia spożycia mięsa w codziennej diecie, to jak zrobić ten pierwszy krok? - Należy przekonać się, że bezmięsne potrawy też mogą być smaczne. Ja robiłam to na własną rękę, bo kiedy przechodziłam na wegetarianizm nie było wiedzy na ten temat, nie było też możliwości. Inspiracje znajdowałam w podróży oraz w polskiej tradycji - opowiada gość Czwórki i podaje przepisy na swoje ulubione dania, tłumaczy na czym polega sezonowość kuchni polskiej i zdradza, dlaczego na wegetarianizm należy przechodzić powoli.
Marta Dymek i Piotr Firan
W audycji odwiedzamy także kuchnię Mariety Mareckiej autorki książki "ABC gotowania", która podaje przepis na pyszny i prosty pasztet warzywny.
***
Tytuł audycji: "Czat Czwórki"
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał przygotował: Michał Piwowarek
Goście: Marta Dymek (weganka, blogerka i pisarka kulinarna, autorka bestsellerowej "Jadłonomii")
Data emisji: 28.02.2018
Godzina emisji: 16.07
kul/mz