- W japońskiej kuchni nie ma półśrodków, a przygotowanie śniadania zajmuje nawet pół godziny - opowiadała o tamtejszej kuchni japonistka, restauratorka Alicja Than. - W polskiej kuchni porcja białka na śniadanie to najczęściej przetworzona wędlina, w Japonii - pieczone ryby. Węglowodany to u nas chleb, a w Japonii - ryż - mówiła ekspertka i podkreślała, że dzięki obfitym śniadaniom, mieszkanki tego kraju nie podjadają między posiłkami, przez co rzadziej tyją. Ekspertka podkreślała, że z jedzenia, śladem Japończyków, warto zrobić sztukę. - Japończycy mają swoją herbacianą ceremonię, a produkty żywieniowe dobierają w zależności do pór roku, mają do nich odpowiednie naczynia i zachwycają się sposobem ich podania - mówiła Than.
W programie przygotowaliśmy także prawdziwie japońskie śniadanie i sprawdziliśmy, jak dekorować stół i układać na nim kolejne dania w tamtejszej tradycji. Sprawdziliśmy także, gdzie leży sekret młodego wyglądu i doskonałej cery Japonek i co jest podstawą pielęgnacji urody przez tamtejsze kobiety.
***
Tytuł audycji: Dzień Kobiet
Prowadzą: Katarzyna Dydo, Karina Terzoni
Przygotował: Michał Piwowarek
Gość: Alicja Than (japonistka, restauratorka)
Data emisji: 1.04.2016
Godzina emisji: 7.30
kd