Menu starożytnych - co jadali Egipcjanie?
- W średniowieczu gotowano "dla humoru". Ta filozofia wywodzi się jeszcze ze starożytności i dzieli ludzi na cztery grupy, związane z żywiołami: ogniem, wodą, powietrzem i Ziemią - tłumaczyła Wika Filipowicz, autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze". - Istotą zdrowia jest zachowanie równowagi. Dlatego zadaniem dobrego kucharza było sporządzanie potraw, które poprzez swoje składniki utrzymywały ten bilans - tłumaczyła. Jak podkreślała, uważano także wówczas, że ludzkie ciało zawiera cztery rodzaje płynów: krew, żółć, śluz i czarną żółć. - Wzajemne proporcje tych płynów w ciele miały wpływać na jego zdrowie i temperament. Nauka kucharza polegała więc najpierw na teorii, a dopiero potem na praktyce. To nie była prosta szkoła, bo potem dla każdego z możnowładców należało gotować oddzielnie.
12:00 2020_07_25-14-15-09_CZWÓRKA_Zaklinaczex.mp3 O kulinarnych tradycjach sprzed lat opowiada Wika Filipowicz (Zaklinacze czasu/Czwórka)
Król Władysław Jagiełło i królowa Jadwiga jadali więc osobno. On wolał kuchnię litewską, ona wyrafinowane potrawy z różnych stron świata. - To pewnie był skutek mody, ale także przyzwyczajeniami i osobistymi gustami - opowiadała Wikta Filipowicz. Jak tłumaczyła, Jadwiga jadała skowronki. - Dwór, z którego się wywodziła był bogaty, dlatego tamtejsza kuchnia była pełna przeróżnych smaków i to przyzwyczajenie jej zostało. Jagiełło wolał skromniejsze potrawy. Choć z drugiej strony król będąc w Krakowie kazał sprowadzać konkretną odmianę pasternaku na potrawę - opowiadała gość Czwórki.
Królowa Bona, żona Zygmunta Starego, znała się zaś na ogrodnictwie i można powiedzieć, że "przywiozła do Polski włoszczyznę". - Jarzyny jadano na tamtych terenach od dawna, ogrody na Wawelu produkowały ogórki, które lubiła Jadwiga, marchew czy sałatę. Ale faktem jest, że Bona zaczęła sprawdzać z Włoch nasiona, sadzonki, i ogrodników, którzy się nimi zajmowali - tłumaczyła Wika Filipowicz. - Unikano jednak surowych warzyw, jedzono gotowane.
***
Tytuł audycji: Zaklinacze czasu
Prowadzi: Anna Hardej
Goście: Wika Filipowicz (autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze")
Data emisji: 25.07.2020
Godzina emisji: 14.20
kd