Kulinarny storytelling. Opowieść o kucharzu i historii

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2016 09:11
Każdy posiłek może nieść w sobie komunikat. Na tej podstawie swoją kuchnię tworzy "opowiadacz historii" Andoni Luis Aduriz. Okazuje się, że dania to też informacje o zamierzchłych czasach.
Audio
  • Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły tom, opowiada o kulinarnym storytellingu, historiach odnajdywanych w jedzeniu (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
Jedzenie niesie ze sobą wiele opowieści i tajemnic
Jedzenie niesie ze sobą wiele opowieści i tajemnicFoto: pixabay.com

- Ja chciałabym żeby moje jedzenie było zapamiętane - mówi Agata Wojda, szefowa kuchni "Opasłego tomu". - Chcę, żeby ktoś jedząc moje dane danie dobrze się czuł - wyjaśnia.

Gość Czwórki opowiada o znaczeniu kuchni tej domowej, ale też tej będącej wspomnieniem z podróży. Mówi o przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zauważa, że kulinarne tradycje, obyczaje i przepisy są cennymi źródłami dla historyków i archeologów.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Agata Wojda (szefowa kuchni Opasłego tomu)

Data audycji: 21.08.2016

Godzina audycji: 15.30

pj

Czytaj także

Diety w służbie kina. Udręka dla aktorów?

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2016 10:54
Niektóre z ról wymagają od aktorów przybrania kilku kilo na wadze, inne serwują swoim odtwórcom okrutne odchudzanie. W kinie diety pojawiają się też na ekranie, i jak zauważą Magda Maksimiuk, nie są one zawsze zdrowe.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nestor Grojewski. Kucharz, który uwiódł gwiazdy Hollywood

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2016 16:30
Karmił m.in. Cameron Diaz, Matta Damona i Leonarda DiCaprio. - Jednym z wyrazów uznania było dla mnie to, że reżyser Martin Scorsese przestał jadać "na mieście" i to nawet w najlepszych restauracjach - opowiada Nestor Grojewski.
rozwiń zwiń