W ostatnich latach zdaliśmy sobie sprawę, że jedzenie powinno być ładnie wyeksponowane, że można połączyć kulinaria i sztukę. Naczynia prezentowane na wystawie Art Food powstały pod okiem wybitnego ceramika Marka Cecuły.
- Art Food połączyło studentów polskich i zagranicznych uczelni już 4 raz. 12 młodych projektantek, w tym roku z Krakowa i Nowego Jorku, przez 2 tygodnie pracowało w Ćmielowie - opowiada Magda Mich. - Wszystko po to, by nauczyć młodych projektantów innego myślenia o projektowaniu.
Profesor Czesława Frejlich z krakowskiej ASP wyjaśnia, że młode projektantki miały za zadanie stworzyć naczynia dla współczesnego sposobu podawania dań - co to oznacza, i jakie są tego efekty można dowiedzieć się ze "Sztuki jedzenia".
***
Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Magda Mich (rzecznik prasowy Instytutu Adama Mickiewicza)
Data audycji: 16.10.2016
Godzina audycji: 15.07
pj