Jak wywołać wiosnę na balkonie?

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2017 12:00
Na kalendarzową wiosnę musimy jeszcze poczekać, ale już dziś możemy urządzić własny ogródek w postaci farmy okiennej.
Audio
  • Jak skonstruować domowy ogródek i gdzie znaleźć jadalne rośliny w wielkim mieście? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Grzejnik/Shutterstock.com

Nie potrzebujemy dobrej pogody ani gleby, aby mieć rośliny na oknie, wystarczy kilka plastikowych butelek po wodzie mineralnej, dostęp do prądu i woda. Dzięki systemowi hydroponicznemu, czyli bezglebowemu, możemy mieć szpinak, sałatę, pietruszkę i miętę z parapetu. - Keramzyt to specjalne podłoże, w którym rośliny odżywiane są pożywkami płynnymi, robiony na bazie organicznych materiałów, produkowanych m.in. przez dżdżownice - opowiadał Łukasz Nowacki.

Jak skonstruować taki domowy ogródek? To tłumaczyli goście Czwórki. W programie sprawdziliśmy także, gdzie w Warszawie rosną jadalne rośliny. A o stworzonej niedawno mapie takich miejsc mówiła Paulina Jeziorek.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Łukasz Nowacki (ekohydrolog z Fundacji Transformacja), Paulina Jeziorek (Kolektyw jadalna Warszawa)

Data audycji: 26.02.2017

Godzina audycji: 15.10

kd/kul

Łukasz Nowacki i Paulina Jeziorek w studiu Czwórki pełnym roślin/fot. Beata Kwiatkowska Łukasz Nowacki i Paulina Jeziorek w studiu Czwórki pełnym roślin/fot. Beata Kwiatkowska

Czytaj także

Trujące rośliny? "Oczywiście, że hodować"

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2017 18:20
- Rośliny ozdobne bywają trujące i dobrze jest o tym wiedzieć, jeśli ma się małe dzieci lub zwierzęta, ale to nie znaczy, że nie należy ich hodować - przekonuje Joanna Bogdanowicz z Ogródu Botanicznego UW.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sztuka mięsa. Jemy je ze względu na umami

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2017 11:00
- Polacy plasują się w światowej czołówce jedzenia mięsa, a Hindusi jedzą go najmniej - mówiła w Czwórce dziennikarka Marta Zaraska, autorka książki "Mięsoholicy". Razem z nią wyruszyliśmy w podróż po różnych kulturach spożywania mięsa. Dokąd dotarliśmy?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Projektowanie aut. "To praca z najwyższej półki"

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2017 18:21
Jakub Kłosok, na co dzień projektuje budynki. Student architektury na Politechnice Rzeszowskiej "po godzinach" jednak tworzy modele samochodów. Teraz zagościł w "TOP-ie", by opowiedzieć o tym, jak powstają jego projekty.
rozwiń zwiń