Camilla Läckberg. O morderstwach ze smakiem
W tym roku mija 60 lat od Października '56 nazwanego też odwilżą gomułkowską. Efektem zmian polityki wewnętrznej w PRL było m.in. odstąpienie od zasad socrealizmu w malarstwie i muzyce, a w kinamtografii zezwolono na tworzenie dzieł pozbawionych propagandy komunistycznej. - Wdzięcznym tematem są także kulinaria tamtego okresu. W barach i restauracjach kwitło życie kulturalne, towarzyskie i uczuciowe, co zostało udokumentowane w filmach i książkach - mówi Magdalena Brzeska z Instytut Stefana Starzyńskiego.
Czasom odwilży z 1956 roku poświęcona jest tegoroczna edycja warszawskiego festiwalu Niewinni Czarodzieje. W audycji opowiadamy o najciekawszych punktach festiwalowego programu, oraz sprawdzamy, kto szybciej przybierał na wadze - bywalcy barów mlecznych czy rautów.
***
Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Magdalena Brzeska (Instytut Stefana Starzyńskiego), Wiesław Kot (publicysta)
Data audycji: 20.11.2016
Godzina audycji: 15.49
kul/kd