Witkacy od kuchni. "Wątróbka, racuchy i szkice barowe"

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2017 15:50
- Ani w dramatach Witkiewicza, ani w jego powieściach czy na obrazach nie brakuje wątków kulinarnych. Najczęściej pojawiają się one na portretach dziecięcych, których artysta po prostu nie lubił malować - opowiada Marek Średniawa z Instytut Witkacego. 
Audio
  • Czym karmił swoich bohaterów Stanisław Ignacy Witkiewicz? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy) Autoportret - ok. 1922-1924 roku
Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy) "Autoportret" - ok. 1922-1924 rokuFoto: PAP/Irena Jarosińska

Czytaj także
wesele 1200.jpg
Weselne menu. Co jadł Stanisław Wyspiański w Bronowicach?

Artysta tworzył także artystyczne menu. Było ono dość przerażające i trudno cokolwiek z niego odczytać. Wiadomo jednak, że w jadłospisie pojawiły się kanapki, pączki, lody, jajka i parówki. - Tak zwane "cztery szkice barowe", które możemy podziwiać w Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, zostały przygotowane przez Witkacego w 1926 roku na bal - wspomina ekspert. - Oprócz cennika i spisu potraw opatrzył te menu swoimi groteskowymi rysunkami - dodaje. Marek Średniawa tłumaczy także, dlaczego Stanisław Ignacy Witkiewicz chętnie portretował kucharzy i czy jedzenie było w jego twórczości metaforą. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marek Średniawa (Instytut Witkacego)

Data emisji: 15.10.2017

Godzina emisji: 15.06

kul/kd

Czytaj także

Zapach w procesie twórczym. O sztuce Izy Chamczyk

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2017 13:40
- Jestem performerką, ważnie jest dla mnie zmysłowe poznawanie świata. Nie mając węchu mam utrudnione zadanie i na początku trudno mi było się z tym pogodzić - opowiada artystka Iza Chamczyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Miłość zaginająca czasoprzestrzeń, czyli "Człowiek z magicznym pudełkiem" Bodo Koxa

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2017 11:39
- Film jest o miłości, pamięci, ale podskórnie także o strachu przed wojną - mówi w audycji "Stacja Kultura" reżyser.
rozwiń zwiń