"12 obrazów na sekundę" Sean Bobbit o kulisach filmu "Twój Vincent"
- Hugh Welchman po nominacji za film "Piotruś i Wilk" w 2008 roku znalazł się na liście gości zaproszonych na ekskluzywny Bal Gubernatora - mówiła Dorota Kobiela, współautorka filmu "Twój Vincent". - Mówił, że uczestnictwo w imprezie i kosztowanie dań, które na niej podawano było równie ekscytujące, jak nominacja do nagrody Oscara - wspominała.
Reżyserka opowiadała dlaczego nikt nie próbuje potraw serwowanych na bankiecie Vanity Fair, gdzie posiłki podawane są ironicznie, kto i dlaczego przynosi na galę kanapki. Opowiedzieliśmy też o tym co jadał Vincent van Gogh.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której razem z Katarzyną Czajką-Kominiarczuk, autorką książki "Oscary. Sekrety największej nagrody filmowej" rozmawialiśmy o wątkach kulinarnych w oscarowych filmach. Czy kiedykolwiek zdarzyło się, że na oscarowej gali podano kurczaka w panierce? Co ta potrawa symbolizuje w Stanach Zjednoczonych? Jak filmuje się kulinaria w kinematografii japońskiej? Co ukryte jest pod siedzeniami w Dolby Theatre? M.in. o tym, w nagraniu rozmowy.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Katarzyna Czajka-Kominiarczuk, autorka książki "Oscary. Sekrety największej nagrody filmowej"; Dorota Kobiela, Sean Bobbit
Data emisji: 3.03.2019
Godzina emisji: 13.24
ac/kd