Art Food 2016. Jak talerz nadaje daniu smak?

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2016 18:20
Odpowiedź na to pytanie znajdziemy na wystawie prezentującej ceramikę polskich i amerykańskich studentek w Krakowie, Nowym Jorku i Lublinie
Tym razem spróbujemy udowodnić, że skoro jedzenie jest sztuką, to naczynie jest miejscem do jej eksponowania, niczym płótno, na którym ma powstać dzieło malarza
Tym razem spróbujemy udowodnić, że skoro jedzenie jest sztuką, to naczynie jest miejscem do jej eksponowania, niczym płótno, na którym ma powstać dzieło malarzaFoto: Pixabay/stux/dom. publiczna

​Opowiemy o międzynarodowym projekcie integrującym wiele obszarów: świat projektowania z przemysłem ceramicznym, edukację z realiami zawodowymi, różne metody pracy i doświadczenia wielu kultur.

Nasza reporterka Dominika Klimek przybliży nam także ekspozycję "Flora Danica", na której podziwiać możemy jeden z najsłynniejszych i najbardziej ekskluzywnych królewskich serwisów obiadowych. Zabierzemy Was także w podróż sentymentalną z wątkiem kulinarnym w tle.

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (16.10) w godz. 15.05 - 16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria SZTUKA
Czytaj także

Uczta filmowa. Wykwintne kolacje w historii kina

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2016 17:00
- Wprowadzenie sceny jedzenia w filmie jest mniej związane z samą konsumpcją czy wykwintnym menu, a bardziej z rozwojem akcji i relacji między bohaterami - tłumaczy krytyk filmowy Michał Burszta i opowiada o najsłynniejszych ucztach w historii kina.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Fast foody jako dzieła. Sztuka sięgnęła… stołu

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2016 08:00
Złoty kebab w świątyni, spaghetti zdobiące dach budynku czy przeskalowane frytki pełniące funkcję monumentu - wysokokaloryczne, tłuste, niezdrowe fast foody wkraczają do galerii sztuki i stają się atrakcyjne dla artystów.
rozwiń zwiń