Najbardziej znanym filmem tego twórcy są "Historie kuchenne" i choć tytuł wskazuje na opowieść zawierającą liczne wątki kulinarne, jak wyjaśniała pomysłodawczyni "Be Polar", film w dużej mierze opowiada o milczeniu. - Mam wrażenie, że to właśnie wybrzmiewa w tym filmie najmocniej. Cała relacja głównych bohaterów - Isaka i Folke na tym się opiera - mówił gość Czwórki.
- W latach 50. szwedzka firma postanawia zaprojektować najbardziej funkcjonalną przestrzeń kuchenną dla samotnych starszych mężczyzn. W tym celu wysyła swoich pracowników na badania terenowe, w ramach których mają obserwować życie i nawyki wybranej grupy osób. Pracownicy mają stać się zupełnie niewidoczni, dlatego ich praca odbywa się w kompletnej ciszy - opowiadała i zdradzała jakie wątki kulinarne tam się pojawiają, w jakim kierunku rozwinęła się relacja głównych bohaterów i jak wiele ukrytych symboli możemy znaleźć w jego filmach.
W audycji rozmawialiśmy także o filmach, które można było zobaczyć w ramach Festiwalu Filmów Północy "Be Polar". Jak smakuje skandynawskie kino? Jest ciepłe i rozgrzewające, czy wyważone, precyzyjne i chłodne? Czym różni się kino szwedzkie od norweskiego, duńskiego czy fińskiego? O tym w nagraniu audycji.
Reżyser w 2016 roku był gościem festiwalu Tofifest. Rozmowy z twórcą można posłuchać tutaj>>>
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Ewelina Leszczyńska (autorka pracy naukowej dotyczącej twórczości Benta Hamera, organizatorka Festiwalu Filmów Północy "Be Polar")
Data emisji: 7.10.2018
Godzina emisji: 13.11
ac