Uczta dla sangwinika. Jak usposobienie wpływa na nasze kubki smakowe?
Matka i córka, posiadaczki tradycyjnej receptury przyrządzania kakao, przybywają do malutkiej miejscowości i otwierają cukiernię - tak zaczyna się akcja filmu "Czekolada" z Juliette Binoche i Johnnym Deppem w rolach głównych. Słodkie pyszności otwierają drogę do serca mieszkańców sennego francuskiego miasteczka. To tylko jedna z propozycji, które łączą motywy kulinarne i miłosne.
Jak wielką siłę ma wspólne spożywanie posiłku? Czy słodycze mają specjalną moc? Co mogą powiedzieć o nas nasze wybory kulinarne i czy jedzenie może być romantyczne? O tym rozmawialiśmy z dziennikarzem filmowym Kubą Koiszem.
Zajrzeliśmy także na Ostróda Reggae Festival i sprawdziliśmy, z jakich smakołyków słynie stolica światowego reggae, czyli Jamajka.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Kuba Koisz (dziennikarz filmowy)
Data emisji: 8.07.2018
Godzina emisji: 15.13
ac