Nie tylko sushi i ryż. Gotuj tak, jak mieszkańcy Tokio

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2021 20:20
- Nie musisz mieć pod domem tokijskiego bazaru z lokalnymi produktami, żeby gotować tak, jak to się robi w Japonii - przekonuje w książce "Tokio. Kultowe przepisy" Maori Murota. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Shutterstock.com/FiledIMAGE

Nie trzeba być mistrzem sushi, żeby poradzić sobie z tradycyjną kuchnią z Tokio i z przepisami Maori Muroty Oskar Błachut

Różne spojrzenia na kultowe dania

Maori Murota dorastała w Tokio, a do napisania tej książki zainspirowały ją wspomnienia z dzieciństwa. - Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyni ją dostępną i zrozumiałą dla każdego - mówi Oskar Błachut z wydawnictwa "Znak". - Bo to, co dla Europejczyków jest kultowe w kuchni japońskiej, niekoniecznie cieszy się kultem wśród samych Japończyków. 

Posłuchaj
13:18 CZWÓRKA Sztuka jedzenia - Tokio 01.08.2021.mp3 "Tokio. Kultowe przepisy". O książce Maori Muroty (Sztuka jedzenia/Czwórka()

Sprawdź także
tort 1200.jpg
Tortologia - współczesna nauka o artefaktach, jakimi są torty

Japończycy też jedzą krokiety

Kiedy Europejczyk myśli o tamtejszej kuchni, myśli przede wszystkim o sushi. Ale niewiele wie o tym, jak Japończycy jadają na co dzień i jak tak naprawdę wygląda kuchnia tokijska. - Ciastka z batatów czy ziemniaczane krokiety to są bardzo popularne dania wśród tamtejszych mieszkańców. A przepisy na nie możemy odtworzyć w domu. Większość składników znajdziemy w lokalnym markecie - podpowiada rozmówca Beaty Kwiatkowskiej.  

Posłuchaj także:

Spodobał mi się przepis na ramen, którego przygotowanie, według niektórych receptur, trwa ponad 40 godzin. Maori zracjonalizowała i uprościła ten przepis. Zdradziła też, że w sprzedaży są juz dostępne ramenowe kostki bulionowe Oskar Błachut

Po japońsku, czyli po ludzku

Maori Murota pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu, gdzie jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania autentycznych japońskich potraw domowych. - Kiedy w wydawnictwie oglądamy książki kucharskie ze świata, pierwsza myśl, jak się pojawia, to: "matko, kto to zrobi w domu". Maori urzekła nas tym, że dzięki swoim doświadczeniom wie, jak tłumaczyć ludziom Zachodu kulturę Wschodu. Tu wszystko jest jasne i proste. Nie ma przepisów, przy których czytelnik łapie się za głowę i z góry wie, że jest na straconej pozycji - podsumowuje gość Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Oskar Błachut (Znak Koncept)

Data emisji: 02.08.2020

Godzina emisji: 13.15

kul

Czytaj także

Ulubione lody Bidena i burgery Obamy - co jedzą prezydenci?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2021 11:13
Zwyczaje kulinarne mieszkańców amerykańskiego Białego Domu są przeróżne. Joe Biden ma swój ulubiony smak lodów, Barack Obama wybrał się na kolację z mistrzem kulinarnym Anthonym Bourdainem, ale prawdziwą foodie była Jackie Kennedy. To ona zaprosiła po raz pierwszy do posiadłości francuskiego szefa kuchni. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Novel food. Jedzenie dla przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2021 16:00
Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie.
rozwiń zwiń