Rabarbar - wiosenny król ciast i kompotów
Choć składają się w 80 proc. z wody, zawarte w nich witaminy, minerały i przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na zdrowie. W dawnej medycynie ludowej przygotowywano wywary z liści i kwiatów czereśni, a ze zmiażdżonych pestek wytłaczano olejek, który wykazywał działanie rozkurczające.
03:15 Czwórka/NDT - czereśnie dietetyk 18.06.2021.mp3 O zaletach czereśni mówi dietetyk Hanna Stolińska (NDT/Czwórka)
Ciemne czereśnie mają zdecydowanie więcej zalet niż ich jaśniejsze kuzynki. - Zawierają dużo potasu, który dobrze wpływa na nerki i układ krążenia, zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi, więc są korzystne dla osób z dną moczanową - opowiada dietetyk. - Czereśnie mają wysoki indeks glikemiczny i dość szybko podnoszą stężenie glukozy w organizmie, więc nie są wskazane dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Niestety te pyszne owoce są dość kaloryczne, bo 100 g zawiera aż 63 kcal, dlatego najlepiej jeść 300 g czereśni dziennie. Są również dość ciężkostrawne, a połączenie ich z wodą może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.
Słuchaj także:
Truskawki - słodka zapowiedź lata bez cukru
Czereśnie smaczne są nie tylko na surowo, często używa się ich jako dodatek do ciast. My zdradzamy dziś przepis na pierś kaczki w sosie czereśniowym.
04:37 Czwórka/NDT czereśnie - przepis 18.06.2021.mp3 Pierś kaczki w sosie czereśniowym (NDT/Czwórka)
Pierś kaczki z sosem czereśniowym
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy dwie łyżki oleju i przez 30 sek. smażymy na nim drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Dodajemy 2 łyżki miodu, sok z czerwonej porzeczki, sok z cytryny, szałwię i wrzucamy 3/4 wcześniej przygotowanych, wydrylowanych i pokrojonych na cząstki czereśni. Gotujemy ok. 30 minut, na koniec dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, następnie blendujemy na gładko. Zblednowany sos wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy pozostałe czereśnie i ponownie gotujemy, tak, aby owoce oddały sok. Jeżeli sos jest za rzadki, możemy zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem.
Pierś z kaczki nacinamy, nacieramy solą, pieprzem i odrobiną majeranku, kładziemy na zimną patelnię od strony skóry i smażymy na małym ogniu ok. 7 minut, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 minut. Kaczkę kroimy w plastry i polewamy sosem czereśniowym.
Sos z czereśni doskonale się również komponuje z czerwonym mięsem, cielęciną i daniami z grilla.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Małgorzata Jakubowska i Szymon Jaworski
Materiał przygotował: Mateusz Kulik
Data emisji: 18.06.2021
Godzina emisji: 8.41, 8.47
aw/kul