Smak lata. Czereśnie - zdrowe owoce i liście

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2021 11:00
Sezon na te owoce jest krótki, dlatego warto go dobrze wykorzystać. - Czereśnie zawierają bardzo dużo jodu, wapnia, żelaza, witaminy A, C i witaminy z grupy B - mówi dietetyk Hanna Stolińska. - Zawarte w nich przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/j.chizhe

rabarbar 1200.jpg
Rabarbar - wiosenny król ciast i kompotów


Choć składają się w 80 proc. z wody, zawarte w nich witaminy, minerały i przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na zdrowie. W dawnej medycynie ludowej przygotowywano wywary z liści i kwiatów czereśni, a ze zmiażdżonych pestek wytłaczano olejek, który wykazywał działanie rozkurczające.

Posłuchaj
03:15 Czwórka/NDT - czereśnie dietetyk 18.06.2021.mp3 O zaletach czereśni mówi dietetyk Hanna Stolińska (NDT/Czwórka)

Ciemne czereśnie mają zdecydowanie więcej zalet niż ich jaśniejsze kuzynki. - Zawierają dużo potasu, który dobrze wpływa na nerki i układ krążenia, zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi, więc są korzystne dla osób z dną moczanową - opowiada dietetyk. - Czereśnie mają wysoki indeks glikemiczny i dość szybko podnoszą stężenie glukozy w organizmie, więc nie są wskazane dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.

Niestety te pyszne owoce są dość kaloryczne, bo 100 g zawiera aż 63 kcal, dlatego najlepiej jeść 300 g czereśni dziennie. Są również dość ciężkostrawne, a połączenie ich z wodą może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.

Słuchaj także:

truskawki 1200.jpg
Truskawki - słodka zapowiedź lata bez cukru

Czereśnie smaczne są nie tylko na surowo, często używa się ich jako dodatek do ciast. My zdradzamy dziś przepis na pierś kaczki w sosie czereśniowym.


Posłuchaj
04:37 Czwórka/NDT czereśnie - przepis 18.06.2021.mp3 Pierś kaczki w sosie czereśniowym (NDT/Czwórka)

 

Pierś kaczki z sosem czereśniowym

W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy dwie łyżki oleju i przez 30 sek. smażymy na nim drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Dodajemy 2 łyżki miodu, sok z czerwonej porzeczki, sok z cytryny, szałwię i wrzucamy 3/4 wcześniej przygotowanych, wydrylowanych i pokrojonych na cząstki czereśni. Gotujemy ok. 30 minut, na koniec dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, następnie blendujemy na gładko. Zblednowany sos wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy pozostałe czereśnie i ponownie gotujemy, tak, aby owoce oddały sok. Jeżeli sos jest za rzadki, możemy zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem.

Pierś z kaczki nacinamy, nacieramy solą, pieprzem i odrobiną majeranku, kładziemy na zimną patelnię od strony skóry i smażymy na małym ogniu ok. 7 minut, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 minut. Kaczkę kroimy w plastry i polewamy sosem czereśniowym.

Sos z czereśni doskonale się również komponuje z czerwonym mięsem, cielęciną i daniami z grilla.

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Małgorzata Jakubowska i Szymon Jaworski

Materiał przygotował: Mateusz Kulik 

Data emisji: 18.06.2021

Godzina emisji: 8.41, 8.47

aw/kul


Czytaj także

Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka!

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2020 12:35
Królują jesienią, kuszą swoją barwą, smakiem i zapachem. Pięknie wyglądają i doskonale smakują, a przy okazji są zdrowe. Brytyjczycy mówią „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” - sprawdzamy, jak to z tym jest.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Granat - najzdrowszy od starożytności

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2021 08:42
- Wielka szkoda, że jeszcze tak mało jada się granatów w Polsce, bo to jeden z najzdrowszych owoców na świecie - mówi dietetyczka, Hanna Stolińska i zdradza sposób na bezproblemowe obieranie tych owoców. 
rozwiń zwiń