- Nasza atrakcyjność fizyczna może zależeć od tego, co zjemy na śniadanie - twierdzą francuscy badacze.
- Wysoki udział w posiłku rafinowanych cukrów prostych sprzyja wydzielaniu sebum, powstawaniu wyprysków, suchości skóry
- Dietetyczka Paula Nagel podkreśla, że warto dbać o dobrze zbilansowane posiłki.
Temat atrakcyjności fizycznej i jakości naszych porannych posiłków wzięli pod lupę francuscy naukowcy. Przebadali 104 kobiet i mężczyzn, którym podali śniadania. Jedni z uczestników dostali śniadanie o wysokim indeksie glikemicznym, a inni o niskim. Badanie wykazało, że to co jemy ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także wpływa na naszą atrakcyjność.
Zdaniem francuskich naukowców subtelne zmiany w postrzeganiu twarzy wynikają z podwyższonego poziomu cukru we krwi, dlatego jedzenie z rana dużej ilości węglowodanów rafinowanych nie jest dobrym pomysłem.
- Cały czas aktualne jest hasło "jesteś tym, co jesz" - mówi Paula Nagel, ekspert ds. żywienia z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Centrum Dietetycznego Online. - Faktycznie wysoki udział w posiłku rafinowanych cukrów prostych sprzyja wydzielaniu sebum, powstawaniu wyprysków, suchości skóry. Taka dieta nie obfituje w przeciwzapalne tłuszcze znane jako wielonienasycone kwasy omega 3 czy antyoksydanty, które utrzymują prawidłową barierę lipidową skóry - dodaje.
Francuski eksperyment śniadaniowy
Francuzi jednej z grup uczestniczących w badaniu podali śniadanie składające się z bagietki z białej mąki, dżem, sok i herbatę lub kawę z cukrem. Drugiej zaserwowali chleb razowy z masłem i serem, owoce oraz niesłodzoną kawę lub herbatę. Każdy posiłek miał wartość 500 kcal.
03:35 czwórka pierwsze słyszę 25.03.2024 dieta śniadanie 8.42.mp3 Jak powinno wyglądać nasze śniadanie? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Po zjedzeniu posiłku każdy uczestnik miał mierzony poziom cukru we krwi, a także robiono mu zdjęcie, które podlegało ocenie. Eksperyment wykazał, że pierwsza wersja śniadania, o wysokim indeksie glikemicznym, zmniejszała atrakcyjność twarzy zarówno u mężczyzn jak i kobiet.
- W tym badaniu śniadanie obfitowało w rafinowane cukry proste, małą ilość błonnika pokarmowego, witamin. Ten posiłek nie był też dobrze zbilansowany, brakowało w nim źródła białka - podkreśla rozmówczyni Martyny Ogonek. - Wniosek jaki z tego płynie - de facto śniadanie niezbilansowane, o kiepskiej jakości, nie wpływa dobrze na dobrostan naszego organizmu. Jeśli dodamy do tego sól i tłuszcze trans to zwiększamy ryzyko powstawania różnych stanów zapalnych w organizmie. W następstwie tego może to upośledzać wrażliwość tkanek na insulinę i powodować wahania poziom cukru we krwi. To zaburza działanie różnych układów np. hormonalnego. Nasz organizm takich wahań nie lubi, bo każdego dnia dąży do równowagi.
Pomysły na dobre śniadania
Eksperci radzą by nie dać się zwariować, słodki rogalik na śniadanie raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Podkreślają by dbać o zbilansowane posiłki. - Jeśli nie mamy problemów z jelitami lub refluksem to dobrym śniadaniem będzie kanapka na chlebie razowym z pastą warzywną z soczewicy, plastrem chudej szynki, pomidorem i kiełkami - proponuje dietetyczka. - Inne śniadanie to np. owsianka na jogurcie lub napoju roślinnym z dodatkiem ulubionych owoców, dobrym źródłem tłuszczu, siemieniem lnianym, orzechami lub nasionami chia.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Martyna Ogonek
Data emisji: 25.03.2023
Godzina emisji: 8.42
pj