"Gotuj roślinnie" - kuchnia wegańska jest fuzją różnych smaków

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2024 16:15
Niedawno pojawiła się książka "Gotuj roślinnie", to już kolejna pozycja, którą napisała popularyzatorka kuchni wegańskiej Alicja Rokicka. -  Bardziej otworzyłam się na różnorodność, misz-masz, inspirację przyprawami i różnymi kuchniami świata - mówi Alicja w Czwórce. - W książce można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń.
Alicja Rokicka, jest autorką bloga Wegan Nerd i wielu książek z przepisami wegańskimi.
Alicja Rokicka, jest autorką bloga Wegan Nerd i wielu książek z przepisami wegańskimi.Foto: Kamil Jasieński/Czwórka
  • Alicja Rokicka od prawie 25 lat jest weganką i od dawna promuje kuchnię roślinną.
  • Ma na swoim koncie ma wiele książek, w których można znaleźć przepisy na dania wegańskie. 
  • W Czwórce mówi o ostatniej z nich "Gotuj roślinnie", a także opowiada o swoich podróżach i inspiracjach. 

Kuchnia wegańska to "fuzja różnych smaków, przypraw i składników" - tak twierdzi Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd. Alicja zainspirowana podróżami po świecie dzieli się recepturami na swoje ulubione dania, a znaleźć je można w książce "Gotuj roślinnie".

- To już moja piąta książka w której można znaleźć przepisy na dania roślinne. Jest ona bardziej skierowana do osób, które już wiedzą "z czym to się je" - tłumaczy gość audycji. - Oczywiście to nie oznacza, że te przepisy są jakieś niesamowicie trudne, albo składniki bardzo wymyślne. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Starałam się napisać książkę, po którą mogą sięgnąć nie tylko weganie. 


"Gotuj roślinnie" - książka, którą sama bym chciała kupić 

Można tam znaleźć przepisy zainspirowane podróżami po świecie i jak podkreśla rozmówczyni Kamila Jasieńskiego, książka, jest taka, jaką samą chciałaby kupić.

- Umieściłam tam trochę mniej oczywiste połączenia z kuchnią domową, ale z odrobiną wariacji i szczyptą szaleństwa. Ta książka jest sprytna, bo pokazuje jak można jeden składnik zrobić na kilka fajnych sposobów i właściwie głównie o to mi chodziło w tym wydawnictwie - tłumaczy gość Czwórki. - Są przepisy, które oczywiście są proste, domowe, i gdzieś tam też inspirowane kuchnią polską. Bardziej jednak otworzyłam się na misz-masz, inspiracje różnymi przyprawami i różnymi kuchniami. Można w niej znaleźć dużo nieoczywistych połączeń.



"Gotuj roślinnie" - jakie przepisy znalazły się w książce?

Wśród przepisów można znaleźć m.in. kapustę pekińską przygotowaną na kilka sposobów, polską pizzę, turbocynamonowe szwedzkie bułki, szklany makaron z Tajlandii. Królują jednak te z wykorzystaniem fasoli - ulubionym strączkiem Alicji.

- Znajdziecie też między innymi przepis na hummus. Istnieje wiele wariacji na jego temat, ja postanowiłam zrobić go na bardziej słodki i kolorowy sposób - opowiada Alicja Rokicka. - Jest więc z kukurydzą, która nadaje fajnej struktury, chrupkości, ale też słodkiego smaku. Hummus podawany jest z pieczoną czerwoną papryką i z rabarbarem, które z kolei są słodko kwaśne. Myślę, że to jest właśnie rodzaj dania, które można położyć na stole i dzielić się nim jak większość dań w tej książce.



Posłuchaj
14:57 CZWORKA/Pierwsze słyszę - kuchnia wegańska Alicja Rokicka 28.03.2024.mp3 O kuchni wegańskiej opowiada Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Goście: Alicja Rokicka (autorka bloga Wegan Nerd, autorka książek z przepisami wegańskimi)

Data emisji: 28.03.2023

Godzina emisji: 9.15

aw

Czytaj także

Podróże ze smakiem. Kulinarne podróże po Polsce. Liczy się to co naj!

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2024 11:34
- W swojej działalności obrałem sobie cel, że Podróże ze smakiem będą kanałem z pozytywnym kontentem - przyznaje Adrian Nijak. - W sieci wiele filmików, rolek może się rozejść bardzo głośno. Ja nie chcę nikomu zaszkodzić. 
rozwiń zwiń